Ako se osjećate bezvoljno i umorno i baš vam se ništa ne da, dio ste gomile na čiju je produktivnost uticalo pomicanje sata, kraći dani i duže noći.

Istraživači su zaključili da će danas produktivnost pasti za čak 50 posto, jer će se deprimisani radnici pokušavati naviknuti na zimski dnevni ritam.

Čak 52 posto anketiranih priznaje da će se teško natjerati da se uhvati u koštac sa današnjim obavezama, njih 14 posto je prošle godine na promjenu vremena reagovalo tako loše da ih je šef pozvao na razgovor, a osam posto se osjećalo toliko depresivno da su javili da su bolesni.

"Zimski blues nije šala. Može uticati na vašu efikasnost jer vas onemogućava u postizanju koncentracije i izvršavanje rutinskih dnevnih zadataka. Ali nije posao jedini koji pati, zimska melanholija se osjeća na svim područjima života, utiče ne libido i veze, kao i na društveni život jer vas čini osjetljivijima", kaže dr.Christian Jessen.

"Mnogi se ljudi osjećaju potišteno kada se dani skraćuju ali dio njih imat će teškoća sa nedostatkom motivacije, umorom i depresijom".

"Ako vam zimski mjeseci negativno utiču na raspoloženje, posebno tokom decembra i januara, možda patite od sezonskog afektivnog poremećaja, koji uzrokuje loše rasplođenje zbog pomanjkanja svijetla tokom zime".