Danas će u Mjesec udariti raketa, a nakon četiri minute satelit. Sve će to pratiti NASA-ine kamere i prenositi na web-u. U kraterima će tražiti vodu.

U petak oko 13.30 po našem vremenu na Mjesecu bi trebala eksplodirati dva NASA-ina projektila. Dio rakete Centaur zaletjet će se u površinu Mjeseca, a četiri minute kasnije kroz oblak prašine nakon eksplozije proći će satelit LCROSS.

On će se također sudariti s Mjesecom. U oblaku će prikupiti sitne čestice za analizu, a znanstvenici se nadaju da će pronaći ostatke leda i vodene pare.

Tako bi dokazali da tragovi vode postoje i ispod površine Mjeseca. To bi omogućilo stvaranje zaliha vode za astronaute na budućim misijama. Eksplozija bi na južnom Mjesečevu polu trebala načiniti krater dubine četiri i promjera 20 metara, a NASA će je izravno prenositi na internetskim stranicama www.nasa.gov.

- Kod nas je u to vrijeme dan i nećemo ništa vidjeti. Organizatori su namjerno tempirali eksploziju u vrijeme kada je u najvećim svjetskim zvjezdarnicama noć. Ali čak i ondje, s izvrsnim teleskopima, astronomi će vidjeti samo kako je na određenim koordinatama slika postala siva i zamućena. Neće biti nikakva bljeska - objasnio je voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević.