Na Univerzitetu Harvard dodijeljene 19. po redu Ig Nobel nagrade. Riječ je o nagradama koje su svojevrsna parodija na Nobelove nagrade, a dodjeljuju se svake godine u oktobru, u 10 kategorija, za izume koji vas "prvo nasmiju, a onda vas natjeraju da se zamislite".

Ig Nobel nagrada se tako dodjeljuje za područja fizike, hemije, psihologije i medicine, književnost, mir, javno dobro, inženjerstvo, biologiju i interdisciplinarna istraživanja.

Da su ovogodišnje nagrade dodijeljene za zaista bizarna otkrića i postignuća vidljivo je na listi dobitnika - osvojili su iz naučnica koja je proučavala sposobnost trudnica da ostanu u uspravnom položaju, hemičar koji je uz pomoć tekile proizvodio dijamante te švicarski tim koji je istraživao je li opasnije kad te u glavu pogodi puna ili prazna boca pive.

Miguel Apatiga sa Univerziteta u Meksiku, objasnio je kako je proizvodnja dijamanata iz tekile sasvim besplatna, a "djeluje čak i jeftina tekila". Ipak, da se svi ne bi ponadali previše, dodao je da ništa od gigantskog kamenja za prstenje - dijamanti dobiveni iz tekile su mikroskopski mali i koriste se u industriji, na primjer za optičke instrumente.

Forenzičar Stephan Bolliger sa Univerziteta u Bernu predstavio je rezultate istraživanja: "I puna i prazna boca mogu biti opasno oružje - obje vam mogu razbiti lobanju. Ipak, ispostavilo se da je prazna boca u stanju prouzrokovati čak i više štete od pune".

Nagradu je dobila i Elena Bodnar koja je osmislila grudnjak "stvoren za skidanje". Naime, u samo nekoliko sekundi od ovog se grudnjaka može načiniti gas maska. "Za ovo vam je potrebno 25 sekundi. Pet za to da stavite masku sebi, a 20 da odlučite ko je sretnik kojem ćete pokloniti drugu košaricu", našalila se Bodnar. Za ovaj je izum inspirisala katastrofa u Černobilu.

Ig Nobela je osvojio i irski policajac koji je napisao više od 50 kazni za parkiranje na ime "Prawo Jazdy", ne uviđajući da je to poljski naziv za vozačku dozvolu.

Japanski tim predvođen Fumiakijem Taguchijem, mikrobiologom sa univerziteta Kitasato, dobio je nagradu za istraživanjem kojim su pokazali da se kuhinjski otpad može reducirati bakterijama iz pandinog izmeta. Britanski tim je osvojio nagradu za istraživanje kojim su pokazali da krave kojima date ime proizvode više mlijeka nego one bezimene.