Amerikanci svake godine na svoje četveronožne ljubimce, potroše preko 40 milijardi dolara. To je više od ukupnog društvenog proizvoda mnogih zemalja te zato na tržištu koje je vezano uz potrebe pasa i mačaka uvijek ima novih ideja.

Posljednji izum tamošnje aviokompanije će zasigurno obradovati one koji na svoja putovanja često vode i ljubimce. Umjesto da se prevoze u prtljažniku, kao što je to do sada bilo, mali četveronožni prijatelji su dobili vlastiti Pet Airways.

Naime, iako će ljubimci i dalje putovati odvojeni od vlasnika, s obzirom da većina aviokompanija ne dozvoljava unošenje ljubimaca u avion, sada će ipak imati poseban tretman. Jedini ljudi na letovima bit će piloti i osoblje kojem je jedini posao da se brinu o životinjama.

Osnivači Dan Wiesel i Alysa Binder su za BBC ispričali kako da im je ideja pala na pamet kad su planirali godišnji odmor sa svojim psom. “Trenutno se većina kućnih ljubimaca koji putuju zrakoplovima prevozi u teretnom odjelu i tretiraju ih kao prtljagu. Takvo je iskustvo za kućne ljubimce vrlo traumatično, a to naravno, ni jedan vlasnik ne želi. Ipak, dosad nisu imali izbora’, rekao je Wiesel.

Pet Airways je naziv za specijalizirani avion u kojem se nalaze ‘prostorije’ za ljubimce. U tom avionu je većina od 19 sjedala izvađena, a na njihovim mjestima su kavezi za kućne ljubimce, različitih veličina.

Na aerodromima će čak postojati posebno mjesto za njih, gdje će ih njihovi vlasnici moći ispratiti, odnosno dočekati. Stjuardese i stjuardi prošetat će pse prije ukrcavanja.

Uz dodatnu mogućnost vršenja nužde tijekom leta, ljubimci za vrijeme leta dobivaju hranu, a njihovo ponašanje prati se preko video nadzora. Tretman  kućnih ljubimaca na ovim letovima bit će mnogo kvalitetniji od tretmana koji u avionima danas dobivaju mnogi ‘klasični’ putnici - ljudi.