Tajanstveni oblici koji niču u poljima žita zbunjuju znanstvenike i potiču nagađanja kako je riječ o izvanzemaljcima ili pak neobjašnjivoj energiji.

Krugovi koji se misteriozno pojavljuju u žitu, bez traga ljudskog djelovanja, intrigiraju javnost već godinama, čak i prije no što su se mogli zabilježiti kamerom. Prvi podatak koji svjedoči o njihovu nastanku zapisan je 1678. u drvorezu koji prikazuje “đavolji pohod na Hartford”, a istraživači grobnica sumnjaju da su se pojavljivali još u drevnom Egiptu. Krugovi u žitu odjeknuli su u medijima tek u 20. stoljeću nakon što su se svijetom proširile fotografije žitnih polja u Britaniji, Africi, Japanu i SAD-u.

Golemi pravilni krugovi i uzorci izazivaju strahopoštovanje jer niču u samo nekoliko trenutaka, obično noću. Pronađeni su u poljima pšenice, ječma, suncokreta i drugih usjeva koji se misteriozno savijaju bez ikakva oštećenja. Njanoviji krug u žitu pojavio se u britanskom mjestu Avebury, poznatom po neobjašnjivome misteriju megalitskoga kamenja - Stonehengea. Pravilni, koncentrični krugovi ostavili su jasne tragove na polju uljane repice promjera, a njihov promjer iznosio je 19 m. Prema astrofizičarima, prošlogodišnji su neobični krugovi iz Wiltshirea prenosili matermatičku poruku. Bila je riječ o slikovnom prikazu prvih deset znamenaka broja Pi.

Doug Bower i Dave Chorley samo su neki od brojnih krivotvoritelja krugova. Načinili su ih stotine služeći se drvenom daskom i konopcom. Krenuli su od jednostavnijih oblika, no frustrirani slabim odazivom javnosti više su se potrudili. Nakon što je Bowerova žena vidjela kilometražu automobila, postala je sumnjičava. Bower je priznao njoj pa medijima.