Svemirska prostranstva više nisu rezervirana za misije. Otvara se 'sezona' svemirskog turizma – prvi testni letovi započeće idućeg augusta, a prvi turist-astronaut leti 2010. godine.

Cijena karte za pogled na Zemlju s druge strane atmosfere je 200 hiljada dolara, oko 160 hiljada eura, a uključuje i tri dana pripreme te odsjedanje u hotelu s pet zvjezdica u New Mexicu, sjedištu budućeg svemirskoga aerodroma.


U svemirskom brodu moći će putovati šest turista-astronauta, dok će sam let trajati dva i po sata. Vrata svemirskome turizmu otvara Virgin Glactic iz američke grupacije Virgin u čijem je vlasništvu i vazduhoplovna kompanija Virgin Antlantic (Galactic), koju je osnovao Richard Branson 1970. godine.


Tokom leta putnici će moći doživjeti iskustvo bestežinskoga stanja i brzine zvuka poput profesionalnih astronauta. Svemirski brod koji će prvi odvesti obične ljude u orbitu je SpaceShipTwo koji će do visine od 15 hiljada metara biti spojen s brodom Whiteknighttwo (Wk2), većim od Boeinga 757. Od te visine brod će se sam uputiti u svemir.