Britanska pjevačica kosovskog porijekla

Britanska pjevačica kosovskog porijekla Dua Lipa (22) ušla je u historiju britanske muzičke nagrade Brit osvojivši najviše nominacija u ženskoj konkurenciji ikada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pop zvijezda je nominovana za pet nagrada – ženski solo izvođač, spot godine, debitant godine, najbolji singl i album godine.

Dua Lipa je tako postala prva umjetnica u istoriji ovog takmičenja koja je u jednoj godini osvojila pet nominacija.

Po objavljivanju nominacija pjevačica, čiji singl “New Rules” na YouTubeu ima više od 900 miliona pregleda, kratko je prokomentarisala svoj uspjeh na Twitteru napisavši “Kako je ovo moguće?”

BBC podsjeća da je 22-godišnja umjetnica odrasla u Velikoj Britaniji, ali da se sa 13 godina sa roditeljima preselila na Kosovo. Dvije godine kasnije je ponovo otišla u London kako bi započela muzičku karijeru nastupajući po pubovima i barovima, da bi 2015. godine pospisala za kuću “Warner Music Group” i izdala prvi singl.

Pjevač Ed Sheeran koji je nedavno izdao treći album takođe je favorit za prestižnu britansku nagradu. Njegov album “Divide”, koji je rasprodat u Velikoj Britaniji, nominovan je za najbolji britanski album godine. Sheeran je nominovan i u kategorijama za najboljeg britanskog solo umjetnika, najbolji spot i singl godine za pjesmu “Shape of You”.

Dodjela nagrade održaće se 21. februara u Londonu. Nagradu dodjeljuje Britanska fonografska industrija, a među ranijim dobitnicima su grupa The Beatles, Robie Williams, Michael Jackson, Sting, Coldplay, Adele…