Kupio grobnicu prije 25 godina

Hugh Hefner, osnivač Playboya, umro je u 91. godini, prenosi BBC. U saopćenju poslanom iz njegove firme kažu kako je umro prirodnom smrću.

Hefner je 1953. godine počeo s izdavanjem magazina za muškarce, a radno mjesto mu je bila njegova kuhinja. Prvi broj poznat je po tome što je na naslovnici bila fotografija gole glumice Marilyn Monroe, a prodavao se za 50 centi i objavljen je bez datuma u slučaju da ne bi bilo drugog izdanja. Prvo izdanje rasprodalo se za nekoliko sedmica. Playboy je postao najpoznatiji i najprodavaniji magazin za muškarce u svijetu.

Tvrdio je za sebe da je spavao s više od hiljadu žena. Rođen je u Chicagu, a počeo je kao novinar u Esquireu. Bio je i glavni kreativni direktor firme Playboy Enterprises.

Zahvaljujući uspjehu Playboya postao je milioner, a njegova neto vrijednost u vrijeme njegove smrti procjenjuje se na više od 43 miliona dolara. Hefner je bio i politički aktivist i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svjetskog rata.

Playboy izlazi jednom mjesečno i donosi fotografije golih žena, zajedno s raznim člancima o modi, sportu, proizvodima i javnim osobama. Za njega su svoje kratke priče pisali i poznati pisci poput Arthura C. Clarka, Iana Fleminga, Vladimira Nabokova i Margaret Atwood, a za taj časopis radili su i mnogi poznati fotografi kao što su Richard Fegley, William Figge, Arny Freytag, Ron Harris, David Mecey, Russ Meyer, Pompeo Posar, Suze Randall i drugi.