Otkriveni genijalni detalji koje nikada niste primijetili

Zahvaljujući internetu, stvari koje nismo uočili sami danas možemo saznati na bespućima stranica obožavatelja sedme umjetnosti.

Kultni Beskrajni dan, u kojem Bill Murray neprestano proživljava ispočetka isti dan do trenutka u kojem ne shvati što mu se događa, odnosno dok ne uspije 'razbiti' taj začarani krug, primjer je filma sa 'skrivenom' porukom. Tvorci filma navodili su se budističkom filozofijom, prema kojoj osoba sa svakim novim danom dolazi sve bliže prosvjetljenju, koje na kraju i doživljava. Pobjedom kruga beskrajnog dana glavni je lik došao do svog svojevrsnog prosvjetljenja.

Film o junaku 'Spidermanu', koji prolazi kroz velike psiho-fizičke promjene, koje, zapravo, svi u životu proživimo. Naravno, ne postajemo gigantski pauci, ali iz nespretnih, nejakih i zbunjenih tinejdžera pretvaramo se u odgovorne odrasle osobe. Peter Parker zapravo je pojam za pubertet, dok je njegov akcijski alter-ego njegova odrasla verzija. Život kakav je poznavao prije transformacije za njega je završen, kao što se ni mi ne možemo vratiti u dane hihotanja i naguravanja na školskim hodnicima.
 
Prva verzija filma o mutantima, 'X-Men', napisana je još 1960-ih godina, a iako se o tome ništa ne zna, nadahnuta je pokretima za ljudska prava toga desetljeća prošlog stoljeća. Mutanti su zapravo alegorija za potčinjene skupine tadašnjeg američkog društva. U 21. stoljeću film se pomalo odgurnuo iz tih okvira, no poruka je itekako aktualna. Prava manjina i dalje su ugrožena. Parola 'Moramo spasiti našu djecu! Mutanti će imati jednaka prava kao i mi!' zvuči kao nešto što i danas možemo čuti. Okej, okej, bez mutanata...
 
Oni koji svaki film seciraju do najmanjih detalja, uvijek primijete neku posebnu zanimljivost. Neki su 'analitičari' tako secirajući film 'Matrix' primijetili neobičnost, zbog koje su se o njemu proširile teorije zavjere. U jednoj od scena, u kojoj se prikazuje Neova vozačka dozvola, uočili su kako pod datumom isteka dozvole stoji 11. septembar 2001. godine. Znajući da je film izašao u martu 1999. godine, teoretičarima zavjera 11. septembar 2001. prekidač je za sve moguće zavjere ovog svijeta. Je li datum puka slučajnost ili nešto puno više, vi sami odlučite.
 
Goruće oko u 'Gospodaru prstenova' povezuje se s nekoliko mogućih interpretacija. Jedni smatraju da je skrivena poruka najpopularnije trilogije na svijetu, alegorija na Prvi svjetski rat i događanja uoči i nakon njega. Drugi, pak, kažu, kako je goruće oko paralela s konceptom Velikoga brata, po Georgeu Orwellu iz knjige 1984. Treći su uvjereni u povezanost oka i vrha masonske piramide na novčanici od jednog američkog dolara, uz natpis novus ordo seclorum, odnosno, novi svjetski poredak.
 
No kako danas svijet (pod)jednako ludi za serijama, one su ponekad još više prožete složenim porukama, jer im to omogućuje njihovo trajanje. Tako je trenutno možda najpopularnija serija, 'Igra prijestolja', zapravo nadahnuta stvarnim sukobom plemićkih kuća York i Lancaster, koje su se borile za prijestolje u Engleskoj u 15. stoljeću. Sam je George R. R. Martin potvrdio kako ga je nadahnuo upravo taj rat ruža, koji je trajao trideset godina, a na prijestolju se u to doba izmijenilo šestero vladara. Osim toga, Engleska je tad bila podijeljena u sedam regija, baš kao i Westeros.