TV serija Urban Myths

Bijelac Joseph Fiennes u nadolazećoj TV seriji glumi Michaela Jacksona, što je izazvalo bijes javnosti.

Michael Jackson je svojevremeno popularnoj voditeljici Opri kazao da ne želi da ga glumi bijeli glumac.
Ipak, bijeli glumac Joseph Fiennes glumi Jacksona u nadolazećoj televizijskoj humorističkoj seriji Urban Myths.
"Bila je priča o tome kako ti želiš da te mali bijeli dječak glumi u komercijali za Pepsi", zabilježeno je kako govori Oprah u televizijskom intervjuu sa Michaelom Jacksonom 1993. godine.
Na to je "princ pop muzike" odgovorio: "Zašto bih želio da me bijelo dijete glumi? Ja sam crni Amerikanac. Ponosan sam što sam crni Amerikanac".
Mnogi, uključujući Jacksonovu kćerku, otvoreno su kritizirali odluku da poznatog pjevača glumi bijelac.
"Gdje je poštovanje? Lili su krv, znoj i suze stoljećima da bi stvorili tako duboko i izvanredno naslijeđe. Sramotan prikaz", napisala je u Twitter poruci producentima Jacksonova kćerka, Paris-Michael Katherine Jackson.
"Probudila sam se sa osjećajem da će ovo biti dobar dan i onda sam se sjetila da je ovo nečija ideja kako treba Michael Jackson izgledati", napisala je na Twitteru Soledad O'Brien uz objavu fotografije Fiennesa u ulozi pop pjevača.
Radnja serije je zasnovana na glasinama o putovanju u Los Angeles nakon napada 11. septembra 2001. godine, na koji su krenuli Jackson i neke druge poznate ličnosti.
Dreco Jxm je na Twitteru upitao ko je izabrao Finnesa da glumi Jacksona, uz komentar da on izgleda kao naučni eksperiment.
"Izgleda kao Lord Voldemort (negativac iz serijala o Harry Potteru), a ne kao Michael Jackson. Užas", napisala je korisnica sa nadimkom Bulletproofsoul.
To nije prvi put da je Michael Jackson prikazan u šoubiznisu.
Bijeli glumci se često biraju da glume ljude druge boje kože.
Tako je, primjera radi, Ben Kingsley glumio Ghandija, Jake Gyllenhaal je glumio Princa od Perzije, iz popularnih videoigara i tako dalje.
"Zaista smo željeli izvedbu koja bi mogla predstaviti duh, i doista mislimo da je Joe Fiennes uspio u tome. On je zaista pružio dražesnu, slojevitu, karakteriziranu izvedbu", kazao je režiser Ben Palmer za The Guardian.
"Boja tvoje kože je očito drugačija od one kad si bio mlađi", kazala je u intervjuu Oprah.
Na to je Michael Jackson odgovorio: "Imam poremećaj kože koji uništava pigmentaciju kože. To je nešto na šta ne mogu da utječem."
Da li šoubiznis izbjeljuje historiju?