Veoma emotivan govor

Slavna američka glumica Meryl Streep je na ovogodišnjoj dodjeli prestižne nagrade Zlatni globus održala veoma emotivan šestominutni govor u kojem je upozorila na anomalije u američkom društvu i otvoreno kritikovala Donalda Trumpa.

"Šta je Hollywood danas? Pretrpan je strancima i ako nas sve izbacite nećete imati gledati ništa osim fudbala i borilačkih vještina, koje nisu umjetnost", rekla je Streep.
Iako nije imenovala Trumpa, svoj govor je iskoristila za kritikovanje njegovog ponašanja i politike. Glumica koja je tri puta nagrađena Oscarom kaže da su njegovi postupci ozakonili nasilničko ponašanje.
Streep je rekla kako je bila "zapanjena" kada se republikanski kandidat, tokom izborne kampanje, izrugivao reporteru s invaliditetom Sergeju Kovaleskom i ismijavao ga. Iako je Kovaleski pokazao svoju sposobnost i osvojio Pulitzera, Trump mu se rugao i pred TV kamerama ga nazvao jadnikom.
"Srce mi se slomilo kad sam to vidjela i još uvijek taj prizor ne mogu izbaciti iz glave jer to nije bilo u filmu nego u stvarnom životu. To daje dozvolu drugima da se ponašaju jednako. Nepoštivanje poziva nepoštivanje, nasilje potiče nasilje", kazala je glumica.
Istakla je kako svi gubimo kada moćni koriste svoj položaj da bi maltretirali druge.
Glumica je dobila nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo, a njen govor je oduševio okupljene.