Konačno su ponovo zajedno

Bila je jedna od posljednjih dama iz zlatnog doba Hollywooda - žena koja je otela srce Humphreya Bogarta s 19 godina i dio je legende od onda.

Rođena u New Yorku, Lauren je oduvijek znala da želi biti glumica, a tokom 1940-ih čak je uhodila svoju omiljenu zvijezdu Bette Davis.
Rođena kao Betty Joan Perske u Bronxu 19. septembra 1924. godine, Lauren je bila jedino dijete židovskih imigranata iz Rumunjske. Otac William bio je agresivan i nevjeran te je napustio porodicu kad je glumica imala šest godina. Dvije godine kasnije, Lauren je prihvatila bakino prezime Bacal, te mu dodala još jedno 'L' kako bi ga bilo lakše izgovoriti.
Lauren je upisala glumu te počela dobivati manje uloge, no pažnju je uglavnom privlačila svojom ljepotom, a ne talentom, što joj je osiguralo i naslovnicu Harper's Bazaara u martu 1943. godine.
Howard Hawks, jedan od najpoznatijih redatelja, oduševio se njezinom ljepotom i odlučio od nje napraviti pravu zvijezdu. 
'On mi je predložio ime Lauren. Rekao je da svima pričam kako je to ime  moje prabake, iako se ona zvala Sophie.', prisjetila se Bacall u intervjuu za Vanity Fair. No, ovo ime nikad nije prihvatila.
Prijatelji su je uvijek zvali Betty, a ljubav njezinog života - Humphrey Bogart, jednostavno ju je zvao - Baby.
Bogarta je Lauren prvi put primjetila 1942. kad je s majkom i tetom otišla pogledati Casablancu.
'Film nam je svima bio sjajan, a teta je bila luda za Bogartom. Meni je bio dobar u filmu, no nisam ostala oduševljena. Ona je tvrdila da je seksi, a meni je to bilo totalno ludo i uopšte nisam razumjela o čemu priča', prisjetila se Lauren.
No, godinu dana kasnije, kad je Lauren imala 19 godina, njezin mecena Hawks odlučio je kako želi snimiti film s njom i Cary Grantom ili Bogartom.
'Pomislila sam - Cary Grant, super! Humphrey Bogart, bljak!', kaže glumica.
No, na kraju je izbor ipak pao na Bogarta i film To Have and Have Not, adaptaciju romana Ernesta Hemingwaya.
'Howard mi je rekao da mirno sjedim, da će se odmah vratiti i onda je ušao sa Bogartom. Upoznao nas je, nije bilo niti munja, niti gromova, samo jednostavno: 'Drago mi je.'. Bogart je bio niži no što sam mislila, oko metar i osamdeset, i bio je obučen u svoju standardnu uniformu - široke hlače, pamučnu majicu s maramom oko vrata. Ništa pametno nije rečeno, nismo dugo ostali, no činio se kao drag čovjek', prisjetila se Lauren njihovog prvog susreta.
Snimanje To Have and Have Not Bacall je promijenilo život dvama događajima. Prvo, kad je zbog straha počela naginjati glavu pred kamerom kako se ne bi vidjelo koliko se trese. Ovaj sramežljivi potez postao je prepoznatljiva poza dive, koju su redatelji obožavali.
Drugi, možda važniji trenutak, dogodio se dvije sedmice nakon početka snimanja, kad joj je Humphrey Bogart došao poželiti laku noć.
'Nagnuo se, stavio ruku ispod moje brade i poljubio me. Bilo je to impulsno, on je bio sramežljiv, nije bio lovac. Uzeo je kutiju šibica iz džepa i zamolio me da napišem svoj broj telefona na poleđinu. Jesam. Ne znam zašto, osim što je to bio naše igre. Bogie je bio poznat po tome da se nije petljao sa ženama na poslu ni nigdje drugdje, nije bio taj tip muškarca. Uostalom, bio je u braku sa ženom koja je bila poznata alkoholičarka i nasilnica. Opasna ženska koja bi vas udarila pepeljarom, lampom, bilo čime.'
Tako je započela jedna od najpoznatijih ljubavnih veza u Hollywoodu, koja je trajala sve do Bogiejeve smrti u 57. godini.
Prvo vrijeme glumci su se skrivali, a Bogartu je bilo potrebno oko 6 mjeseci da se razvede od Mayo Methot. 'Jednom me nazvala usred noći i vrištala: 'Slušaj, židovska k**o, ko će prati njegove čarape?! Hoćeš ti?!', rekla je Lauren o stresnom razdoblju.
Iako je i Bogart bio na glasu kao alkoholičar, Lauren tvrdi kako on to nikad nije bio. 'On nikad nije prestao piti, no nije bio alkoholičar, ni blizu. Pio je da se zabavlja i tulumari, no nikad nije pio dok je radio.'
Prikazan 1944. godine, To Have and Have Not bio je hit, a Lauren je pretvorio u senzaciju. 'Preko noći transformirana sam iz ničega u kombinaciju Grete Garbo, Marlene Dietrich, Mae West i Katharine Hepburn', prisjetila se. 
No, nakon udaje za Bogarta, karijera joj je krenula nizbrdo.
'Rekao mi je: 'Volim te, i ako želiš karijeru napravit ću sve što mogu da ti pomognem, no neću te oženiti'. Htio je ženu koja može uvijek ići s njim i bio je u pravu. I to je ono što sam ja htjela, zato sam htjela i djecu. Bila sam sretna kao njegova žena. Voljela sam to, zato što sam stvarno voljela njega', objasnila je Bacall. Zbog toga, većina redatelja gledala ju je samo kao Bogartovu suprugu i počela je dobivati uloge u lošijim filmovima. 
Iako je u karijeri snimila više od 50 filmova, a glumila je i u nekim recentnijim ostvarenjima poput Dogvillea 2003. godine, Lauren je svjesna kako je najpoznatija po ostvarenjima iz svojih prvih radnih godina. No, za ničim ne žali.
'Godine s Bogiejem bile su najbolje godine mog života. Udala sam se za čovjeka koji me obožavao i koji me naučio sve o životu i filmu i ljudima i izložio me najboljem mogućem životu s talentiranim i kreativnim ljudima. I njegova posvećenost istini, poštenju, časti i smijehu - svemu, kako me to ne bi promijenilo i činilo sretnom? Nisam morala razmišljati o ničemu, obožavao me nevjerovatan čovjek. U svom odrastanju nisam imala prave ljubavi osim mame i bake.'
Lauren je izjavila kako u Bogartu ipak nije tražila zamjenskog oca, iako je on bio čak 25 godina stariji od nje. 'Bogart nije bio očinski lik. Sve je to dramatično i romantično. Zapravo, na neki način je bio vrsta oca. Pokazao mi je put jer nisam znala ništa o filmovima i Hollywoodu.'
Njihova ljubav bila je snažna sve do Bogartove smrti, a Lauren je bila uz njega do posljednjeg trena.
U svojoj autobiografiji prisjetila se jednog od njegovih posljednjih dana.
'Bila sam budna cijelu noć i vidjela sam kako rukama dira prsa dok spava, kao da ga nešto pritišće, a on želi pobjeći. Jedino što sam primjetila bio je miris - primjetila sam ga kad sam ga ljubila. Prvo sam mislila da je posljedica lijekova, no kad sam pitala medicinsku sestru o čemu se radi, rekla mi je da je to miris raspadanja. Bio je to snažan miris, poput dezinfekcijskog sredstva koje se pokvarilo', prisjeća se zadnjih trenutaka.
Bogart je umro 1957., kad je Bacall imala tek 32 godine.
'Osjećala sam se kao da mi je život završio. Bila sam sama, nisam imala nikog. Budila sam se noću i vrištala jer bih sanjala kako je umro', prisjetila se.
Uskoro potom pobudila je zanimanje još jednog fatalnog muškarca, Franka Sinatre.
'Frank nije bio dobar čovjek, no ja sam bila slaba. Očarao me i upoznao s još slavnih holivudskih ljudi, a svi naši prijatelji su mu se priklonili.' Frank je Bacall zaprosio 1958. godine.
'Nisam sumnjala u ništa', no nakon što je vijest iscurila u novine, Sinatra je u potpunosti prekinuo odnose s njom.
'Nije mi rekao ni riječi. Ako bi gledao u mom smjeru, gledao je kroz mene, kao da je stolac na kojem sjedim prazan', prisjetila se Bacall. Ignorirao ju je narednih 20 godina.
'Napravila sam nekoliko grešaka u životu. Jedna od njih je što sam u potpunosti zaboravila koliki su uticaj na mene imali drugi suprug Jason Robards i sin Sam, i nisam ih spomenula prihvaćajući Oscara 2009. za životno djelo', pokajala se Bacall.
Osim Sama, Lauren je iza sebe ostavila još dvoje djece iz braka sa Bogartom - kćer Leslie i sina Stephena.