Na Beverly Hillsu sve je spremno za večerašnju 68. dodjelu Zlatnog globusa koja će biti održana u hotelu Beverly Hilton. Domaćin večerašnje ceremonije, koja će biti održana u jedan sat iza ponoći po srednjoevropskom vremenu, je komičar Ricky Gervais.


Sezona nagrada za najuspješnija filmska dostignuća počinje dodjelom Zlatnog globusa, koji je često pokazatelj ko će dobiti Oscara, najveću filmsku nagradu.

Najviše nominacija za Zlatni globus, čak sedam, ima priča o britanskoj monarhiji "The King's Speech". Slijede "The Social Network", drama o osnivanju Facebooka, najpopularnije društvene mreže na svijetu sa pet nominacija i film o bokserima, "The Fighter", koji ima isto toliko nominacija za prestižnu filmsku nagradu.

Kako navodi BBC, očekuje se da će titulu najboljeg glumca večeras ponijeti Colin Firth za ulogu kralja kralja Edvarda VI u filmu 'The King's Speech'.

Za tu nagradu se takmiče i Jesse Eisenberg koji je tumačio ulogu osnivača Facebooka, Marka Zuckerberga, u filmu "The Social Network", te glumac James Franco, koji je glumio penjača Arona Ralstona u filmu "127 Hours".

Među nominiranima za najboljeg glumca su i Ryan Gosling za ulogu u filmu "Blue Valentine", te Mark Wahlberg za ulogu u filmu "The Fighter".

Za titulu najbolje glumice takmiče se Natalie Portman, koja igra glavnu ulogu u filmu "Black Swan" Darrena Aronofskog, zatim Halle Berry, za ulogu u filmu "Frankie and Alice", Nicole Kidman za ulogu u filmu "Rabbit Hole", te glumice Jennifer Lawrence i Michelle Williams.

U kategoriji najboljih komedija takmiče se filmovi "Alice in Wonderland", "Burlesque", "The Kids Are All Right", "Red" i "The Tourist".

Johnny Depp je dobio čak dvije nominacije za najboljeg glumca u kategoriji komedija i to za uloge u filmovima "Alice in Wonderland" i The Tourist".

Za nagradu najboljeg režisera takmiče se Darren Aronofsky, David Fincher, Tom Hooper, Christopher Nolan i David O. Russell.

Među nominiranim serijama su i "Mad Men" i "Glee".