Nakon što su podijeljeni Zlatni globusi, filmske nagrade Screen Actors Guild (SAG), koje dodjeljuje Američko udruženje filmskih glumaca, te nagrade brojnih Udruženja filmskih kritičara, filmski analitičari tvrde kako već sa sigurnošću mogu predvidjeti koji filmovi će biti nominirani za Oscara, odnosno ko bi mogao odnijeti to prestižno priznanje.

Nominacije za Oscara će biti objavljene 2. februara, dok će ceremonija dodjele nagrada biti održana 7. marta 2010. godine, piše AP.

U kategoriji za najbolji film, barem prema mišljenju analitičara i do sada dodijeljenim nagradama, trebao bi se naći 3D blockbuster "Avatar", zatim "The Hurt Locker", film "Up in the Air", te filmsko ostvarenje Quentina Tarantina "Inglourious Basterds".

Naime, film reditelja Jamesa Camerona koji je tokom šest sedmica prikazivanja uspio zaraditi 1,841 milijardi dolara do sada je okićen brojnim nagradama.

Osvojio je dva Zlatna globusa i to za najbolji film u kategoriji drame, a i sam reditelj ovog filma okrunjen je titulom najboljeg filmskog režisera.

Također, osvojio je i niz priznanja Udruženja filmskih kritičara.

Cameron se sa te dodjele vratio kući sa čak pet nagrada i to za najbolju scenografiju, montažu, najbolje vizuelne efekte, najbolju fotografiju i najbolji zvuk.

Film "The Hurt Locker", rediteljice Kathryn Bigelow također je okrunjen brojnim priznanjima.

Naime ovaj film je odnio nekoliko prestižnih nagrada za najbolji film i to nagradu Nacionalnog udruženja filmskih kritičara, Udruženja filmskih kritičara New Yorka, Bostonskog udruženja filmskih kritičara, te Asocijacije filmskih kritičara Los Angelesa.

Također, Kathryn Bigelow je četiri puta okrunjena titulom najbolje rediteljice, i to od brojnih američkih udruženja filmskih kritičara.

Filmsko ostvarenje Jasona Reitmana "Up in The Air", dobio je dva priznanja za najbolji film, dok je glavna zvijezda ovog filma, George Clooney, proglašen najboljim glumcem i osvojio je nagrade Udruženja filmskih kritičara New Yorka, a isto priznanje mu je dodijeljeno i na ceremoniji National Board of Review.

"Up in The Air", je također dobio i Zlatnog globusa za najbolji scenarij, a u istoj kategoriji je nagrađen i od Nacionalnog Udruženja filmskih kritičara, te Udruženja filmskih kritičara New Yorka.

Tarantinov film "Inglourious Basterds" osvojio je nagradu za najbolju režiju koju mu je uručilo Udruženje filmskih kritičara, te glumačku nagradu Američkog udruženja filmskih glumaca.

Također, Christoph Waltz, koji glumi u ovom filmu, osvojio je Zlatnog globusa za najbolju sporednu ulogu, nagradu SAG, te nekoliko nagrada američkih udruženja filmskih kritičara.

Kada je riječ o glavnim ulogama koje bi mogle biti nominirane za Oscara, svakako prednjače Sandra Bullock koja je već osvojila Zlatni globus, nagradu SAG, i nagradu Udruženja filmskih kritičara, te Jeff Bridges koji je također dobio Zlatni globus za ulogu u filmu "The Crazy Heart", zatim nagradu SAG, priznanje Udruženja filmskih kritičara, te Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa.