Režiser James Cameron sa sobom je u nedjelju navečer kući ponio dvije nagrade Zlatni globus za svoj 3D blockbuster, toliko hvaljeni "Avatar".

Film koji je u samo mjesec dana prodao kino ulaznica u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara širom svijeta izabran je za najbolji film u kategoriji drame, dok je sam Cameron okićen titulom najboljeg filmskog režisera.

"Radimo najbolji posao na svijetu", prokomentarisao je Kanađanin na dodjeli u hotelu Beverly Hilton u Beverly Hillsu.

Mnogi pobjednici i učesnici 67. dodjele nagrade Zlatni globus su, u znak sježanja na razorni zemljotres na Haitiju, nosili crvene i žute trake, piše CNN. Nekoliko puta je upućen apel i gledaocima da pomognu koliko mogu unesrećenim Haićanima.

Jeff Bridges primio je nagradu za najboljeg glumca u filmskoj drami "Crazy Heart", što je bio prvi Zlatni globus u njegovoj karijeri. Na svoj račun se našalio riječima: "O, pa vi zaista uništavate moj potcijenjeni status ovdje."

Najbolja glumica u filmskoj drami je Sandra Bullock za ulogu u "The Blind Side".

Robert Downey Jr. primio je nagradu za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu za sjajno utjelovljenje Sherlocka Holmesa, a "The Hangover" - komedija o avanturama u Las Vegasu, nagrađena je Zlatnim globusom za najbolju komediju ili mjuzikl.

Austrijanac Christoph Waltz, koji je tumačio lik naciste Hansa Lande, osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca u Tarantinovom hitu "Inglorious Basterds". Oduševio je svojim sposobnostima da, između ostalog, tečno govori četiri jezika.

Najbolja TV drama je "Mad Man", i to treći put zaredom, a Alec Baldwin najbolji glumac u TV komediji ili mjuziklu.

Meryl Streep odnijela je kući svoj sedmi Zlatni globus kao najbolja glumica u komediji ili mjuziklu, za ulogu u filmu "Julie & Julia".

Blockbuster "Up" produkcijskih studija Disney-Pixar najbolji je animirani film.