Pogledajte o čemu se radi...

Svi ga doživljavamo kao nešto sasvim normalno, uobičajeno, nešto što je oduvijek tu, iako je jasno kako to i nije baš tako.

Ukoliko želite znati kako je nastao internet, ko ga kontroliše i kakva mu je budućnost, ovo je video za vas. Danas je jedan od najvećih igrača u virtuelnom svijetu world wide weba Google, koji apsolutno dominira u mnogim segmentima on-line poslovanja i svega što ide uz to. Ali, ni Google ne bi bio to što je da nije bilo čovjeka imenom Vinton Grej "Vint" Kerf kojeg nazivaju i - ocem interneta.
Kerf je rođen 23. juna 1943. Kao dijete patio je od poremećaja sluha, pa se vrlo rano okrenuo istraživanju i razvoju alternativnih načina komunikacije, među kojima su i kompjuterske mreže. Ako se zna da je sudjelovao od samih početaka u razvoju TCP/IP protokola, koji je temelj svih temelja današnje komunikacije na webu, onda su stvari poprilično jasne, piše Zimo.
Kerf je primio brojne prestižne nagrade za razvoj i promociju tehnologije. Između ostalog je u decembru 1997. od bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona dobio Nacionalnu medalju za tehnologiju i doprinos razvoju interneta, a 2004. mu je uručena Turing Award, koju mnogi smatraju ekvivalentom Nobelovoj nagradi, naravno kada je u pitanju područje tehnologije.
Postoji li, dakle, osoba koja je više pozvana od Vinta Kerfa da nam objasni što je, zapravo, internet, kako je nastao, kakav je danas i kamo ide? Vjerojatno ne, jer se Kerf i sam predstavlja kao otac troje djece od kojih je jedno - internet.
Velikanu kakav je Kerf je i velikan poput Googlea odlučio dati poseban prostor kako bi pružio svoje viđenje interneta, bez kojega danas mnogi ne mogu zamisliti svoj život, a o poslovanju da i ne govorimo. Ako volite znati ponešto o istoriji jednog od najvećih tehnoloških dostignuća današnjice, ako želite naučiti šta je to ICANN i mnogi drugi pojmovi, ako vas zanima kako će se stvari razvijati u budućnosti, onda ovaj video apsolutno morate vidjeti.
Ne traje predugo, a otkriće vam ko kontroliše stvari kada je web u pitanju, kako sve funkcioniše.
Uglavnom, otac interneta priča o svojem djetetu.