Najmlađi ima 18, a najstariji 86 godina

U izjavi za Agenciju Anadolija, generalni sekretar Islamske zajednice na Kosovu, Resul Rexhepi, rekao je da su obavljene sve pripreme za odlazak u hadž, kao što su ugovor sa aviosaobraćajnim agencijama, osiguranje hotela za boravak u Mekki i Medini, vakcinacija kandidata za hadž, kao i sva potrebna plaćanja za dobivanje vize. On je dodao da je sada ostalo samo dobijanje viza od delegacije Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije, u roku od nekoliko dana.

Rexhepi je kazao da za odlazak na hadž ekspedicija aa Kosovu se sastoji od 1.079 hodočasnika, među njima 37 iz menadžment grupe, tri ključna lidera, kao i osam doktora iz zdravstvenog tima.

Navodeći da je taj broj prošle godine bio 860, podijeljenih u četiri grupe, Rexhepi je dodao da će ove godine 1.079 vjernika biti podjeljeno u pet grupa i da će putovati u pet aviona iz Prištine za Mekku, Jeddah, a povratak je iz Medine za Prištinu.

"Prvi avion sa vjernicima koji putuju sa Kosova će poletjeti u kasnim satima 19. avgusta, dva aviona 20. avgusta, i četvrti i peti avioni će poletjeti 21. avgusta. Njihov povratak će biti 16-17. septembra", rekao je Rexhepi.

Sekretar Islamske zajednice Kosova je rekao da je najmlađi kandidat za odlazak na hadž rođen 1999. godine, a najstariji 1931. godine.

Što se tiče cijena, Rexhepi je rekao da je ona ista kao i prethodnih godina, 3.400 eura, ali je malo vjerovatno da će ova cijena biti u narednim godinama. Prema njegovim riječima, to je zbog dvije nove obaveze koje ranije nisu bile potrebne, a to su plaćanje šatora na Arafatu u iznosu od 300 eura, kao i uplata od 500 eura koja se traži za hadžije koji su bili prije godinu ili dvije godine, i žele opet da idu.