Mjesec posta i odricanja

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZuBiH) organizovala je predramazansko savjetovanje pod motom “Džemat – organizacija vjerskog života u ramazanu”.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je ukazao na osnovne odrednice misije i poslanja Islamske zajednice koje su definirane Kur`anom i sunnetom, a prva je da je Islamska zajednica ta koja potiče na dobro i odvraća od zla u svim sferama ne samo svoga djelovanja nego i u čitavom društvu, piše “Fena”…
Od suštinskog značaja je, kazao je Kavazović, da se Islamska zajednica sačuva političkih previranja unutar našeg naroda i da imami i svi članovi Zajednice ne dozvole da se političke borbe vode preko Zajednice i njenih institucija.
“To nije u interesu našeg naroda i imami trebaju uraditi sve da se političke tenzije među džematlijma ne prenesu i na Zajednicu koja pripada svim muslimanima koji je prihvaćaju kao svoju”, naglasio je reis Kavazović.
Direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović je rekao da Islamska zajednica ramazan dočekuje spremna s brojnim aktivnostima koje u fokusu imaju džemat i vjerski život u ovoj osnovnoj organizacionoj jedinici Islamske zajednice.
Također je i direktor Kulturnog centra “Kralj Fahd” dr. Muhamed Alu Šejh je izrazio spremnost Kraljevine Saudijske Arabije i njihove ambasade u Sarajevu da pomognu Islamsku zajednicu u BiH u realizaciji njenih projekata.
Na cjelodnevnom savjetovanju, kako javlja MINA, imami će imati priliku diskutirati o planovima djelovanja institucija i organa IZ u BiH kao i razmijeniti dobra iskustva i načine suočavanja sa izazovima s kojima se susreću u džematima bilo u domovini ili dijaspori.
Prema Takvimu IZ u BiH mjesec ramazan, mjesec muslimanskog posta i odricanja, ove godine nastupa 27. maja 2017, a prvi teravih namaz će se klanjati iza jacije 26. maja u svim džamijama.
Redovnom godišnjem skupu kojim IZ u BiH počinje svoje zvanične pripreme za skoro nastupanje mjeseca ramazana, upriličenom u Kulturnom centru “Kralj Fahd”, prisustvovale su i muftije, predsjednici mešihata, glavni imami, dekani i direktori odgojno-obrazovnih institucija Islamske zajednice.