Mr. Elmir Karadži

U tradicionalnom muslimanskom društvu islam je bio integralni i neupitni dio identiteta. Međutim, u modernom dobu muslimanska društva su se suočila sa novim problemima i izazovima koji su zahtjevali drugačija rješenja.

Na sve veću racionalizaciju, naučno-tehnološku revoluciju, sekularizaciju društva i javnog prostora, urbanizaciju i industrijalizaciju, muslimani su trebali dati odgovor. 
Izazov pomirenja tradicionalnog i modernog stvarao je krizu identiteta kod muslimana. Zastarjeli modeli nisu bili pravo rješenje. Bila je potrebna alternativa. Da li to treba biti zapadnjačka kapitalistička ili istočnjačka socijalistička ideologija? Može li im islam biti alternativa? Bilo je pitanje da li je islam kompatibilan sa modernošću i može li odgovoriti savremenim izazovima? Ova su pitanja okupirala muslimansku misao tokom perioda kolonijalizma i kasnije nakon oslobađanja.
Odnos modernosti i religije je vrlo kompleksna tema. Ključna ideja još iz doba prosvjetiteljstva bila je da modernizacija nužno vodi sekularizaciji i opadanju religioznosti. Na Zapadu se vjerovalo da je religija uzrok stagnacije i da se njena uloga u modernom društvu treba minimizirati.
Međutim, u muslimanskom svijetu, ljudi iz vjerskih krugova – učenjaci, mislioci i islamske institucije – su modernost percipirali na drugačiji način, uglavnom kroz dvije krajnosti: odbacivanje ili prilagođavanje. Jedni su modernost "proglasili neprijateljem protiv kojeg se treba boriti" i u tom smislu su nastali snažni pokreti protiv modernizacije i sekularizacije u muslimanskom svijetu. Iako ovaj tip mišljenja nije predmet ovoga rada, zgodno je, ovom prilikom, parafrazirati sociologa religije Malcolma Hamiltona koji tvrdi da muslimanska društva odbacuju zapadne vrijednosti kao "odgovor na moć i uticaj Zapada i izraz odbrane kulture od njih". 
Drugi su prihvatili model prilagođavanja i svoja vjerovanja i prakse prilagodili modernosti.  Ovdje se prije svega referiramo na velike islamske reformatore iz XIX stoljeća, Džemaluddina Afganija i Muhammeda Abduhua, sa čijim ćemo se idejama kasnije upoznati.
Kompletan rad "Uloga islama u modernizaciji muslimanskog svijeta u XIX i XX stoljeću" autora mr. Elmira Karadžija, koji je u sadržaju ovogodišnjeg Takvima Islamske zajednice Kosova, možete preuzeti OVDJE!