Društveni eksperiment

Studentica iz Atwerpena, Belgija, je planirala da živi kao muslimanka mjesec dana. Međutim, Silke Raats, koja studira farmaceutsku laboratorijsku tehnologiju na Karel de Grote koledžu u Hobokenu je prekinula eksperiment nakon samo deset dana. Kazala je VRT News da je ‘stvarno šokirana reakcijama poznanika. Oni su samo prolazili pored mene i niko mi nije rekao ni zdravo’.

Silke je bjelkinja, flamanska studentkinja iz katoličke porodice. Ima 21 godinu i nedavno je odlučila da sprovede društveni eksperiment. Trebalo je da se mjesec dana pretvara da je prešla na islam i da se oblači u skladu sa islamom.
Hodala je ulicama Antwerpena noseći hidžab, a svoj životni stil je prilagodila islamu. Silke ne pije alkohol i vegetarijanka je te joj njene prehrambene navike nisu zadavale previše problema. Silke je naučila kako da obavlja namaz i počela je nositi hidžab i to je bilo dovoljno da ubijedi sve one oko nje da je prešla na islam. Reakcije njenih kolega sa koledža su je šokirale.
“Gotovo su me svi ignorisali. Mislili su da ću otići za Siriju i da ih želim raznijeti bombom”.
“Puno ljudi ima stav ‘mi i oni’. Ovog ljeta sam pomagala izbjeglicama u Maximilian parku i puno njih je imao čudne reakcije na moj rad. Govorili bi mi da se pazim da su to džihadisti. Po njima kad nosite maramu je gotovo automatski isto kao da idete u Siriju”.
U svom društvenom eksperimentu Silke Raats je odlučila da pokuša i pokaže svijetu da nošenje hidžaba i islamski ekstremizam nisu ista stvar. Ona je dobila pomoć od prijateljice sa Ghent univerziteta koja je trenutno uključen u istraživanja o reakcijama na vrste ponašanja koje odstupaju od norme. Jedan od primjera toga je trebao biti bijela kršćanka koja prelazi na islam. Njena porodica i prijatelji nisu znali da se radi o eksperimentu, osim prijatelja.
Ona je promijenila svoju profilnu fotografiju na Facebooku i uskoro je preplavljena pitanjima: “Pitali su me da li sam prešla na islam, da li imam momka muslimana i da li shvatam da nikada neću pronaći posao”.
Čak i njena rodbina i prijatelji su na Facebooku imali negativne komentare, pisali su- ‘Ona je poludjela’ ili ‘Previše su na nju utjecale izbjeglice i njeni prijatelji muslimani’,… Silke kaže da je da su je prijatelji ignorisali, čak i oni koje je godinama poznavala i sa kojima je išla na ljetovanja.
Njeni pokušaji da razjasni ljudima da je ostala ista ona Silke nisu pomogli. Nažalost, bilo je jako malo pozitivnih komentara od rodbine i prijatelja.
“Planirala sam da napravim film o mojim iskustvima ali pošto su reakcije u prvih nekoliko dana bile toliko negativne odlučila sam da prekinem eksperiment nakon deset dana”, kazala je ova dvadesetjednogodišnjakinja za Gazet van Antwerpen.
Izvor: IslamBosna.ba