U organizaciji turskog Vrhovno vijeće za vjerska pitanja

Prema pisanju agencije Anadolija, tursko Vrhovno vijeće za vjerska pitanja (rijaset) planira organizirati međunarodnu konferenciju pod nazivom ”Konsolidacija i ujedinjenje lunarnih mjeseci i hidžretskog kalendara”.

Bit će to pokušaj ostvarivanja jedinstva svih muslimana u vjerskim pitanjima koja se odnose na početke hidžretskih mjeseci, ujedinjenje hidžretskog kalendara i početak mjeseca ramazana, kao i dva bajrama i drugih značajnih islamskih datuma.

Iz Uprave za vjerska pitanja objasnili su da različiti počeci mjesca ramazana u nekim muslimanskim zemljama, te posljedično tome i različiti počeci dvaju islamskih blagdana, odnosno dvaju bajrama, nisu u duhu vjere islama.

Zbog toga su odlučili organizirati međunarodnu konferenciju na kojoj bi bili prisutni stručnjaci za astronomiju i islamski učenjaci iz cijelog muslimanskog svijeta kako bi razgovarali o načinima riješavanja ovog problema, kao i o mnogim drugim šerijatsko-pravnim pitanjima.

Konferencija bi se trebala održati u martu, 2016. godine, i moći će se pratiti na više jezika, uključujući arapski, turski, engleski, španjolski, njemački, francuski i ruski jezik. Konferencijom će predsjedavati član turskog Vrhovnog  vijeća za vjerska pitanja, profesor Javuz Unal.

(saff.ba)