U svojoj ispovijesti Tawfiq govori o razlozima napuštanja rimokatoličanstva i prelaska na islam.

„Bilo mi je lijepo dok sam bio sveštenik i pomagao ljude nekoliko godina. Ali ipak, duboko u sebi, nisam bio sretan i osjećao sam da nešto nije uredu. Na svu sreću, i to je bila Božija volja, neki događaji i slučajnosti u mom životu su me dovele do islama“, rekao je između ostalog Tawfiq koji je u Britaniji od jednog dijela radikalnih katolika oštro kritikovan.

Idris je da bi postao svećenik jedno vrijeme proveo na izučavanju i u Vatikanu. Rijetko se kada susretao sa islamskom kulturom sve do posjete Kairu gdje je, kako kaže, "ostao šokiran".

U Egiptu je po prvi put razgovarao s muslimanima i ostao zapanjen kada je čuo poziv na molitvu sa obližnje džamije i vjernike koji se okreću prema Mekki za vrijeme molitve.

„Ta sedmica odmora uticala je na mene kao ništa do tada u životu. Tada je počelo klijati sjeme islama u meni. Prvi put sam se tada sreo s muslimanima i oni nisu bili onakvi kakve o njima govore u medijima. To su bili sasvim obični ljudi. Štaviše, oni su bili kulturni ljudi ispunjeni vjerom sa čime se nikada u životu prije nisam susreo“, govori Tawfiq.

Nakon 11. septembra odlučio je više učiti o islamu, kada upoznaje i Yousufa Islama, bivšeg rock pjevača Cata Stevensa, koji je također prešao na islam.

Pitao sam ga, "Šta treba učiniti da bih postao musliman?" On mi je odgovorio da musliman mora vjerovati u Boga, moliti se pet puta dnevno i postiti u vrijeme Ramazana.

Onda me je Yousuf Islam pitao "Pa šta čekaš? Šta te sprečava?“,  na šta sam mu odgovorio da nisam spreman još napuštati katoličku vjeru. U tom trenutku uslijedio je poziv na molitvu okupljenim muslimanima koji su se poredali u red za molitvu. Sjedio sam pozadi i počeo plakati.  Tada sam rekao sam sebi "Koga ja to želim napraviti budalom?", priča Tawfiq o trenutku kada je odlučio preći na islam.

Idris Tawfiq danas živi u Egiptu i često drži predavanja širom svijeta na kojima prepričava svoja iskustva.