Velika Britanije je odlična zemlja zbog svoje multikulturalnosti i zato što njeni najbolji dani tek predstoje, ovako glasi stav državljana ove ostrvske države koji su muslimanske vjeroispovesti.

Predrasuda da muslimani nisu patriote bačena je u vodu kada su nedavno objavljeni rezultati istraživanja provedenog na 2.000 državljana ove zemlje. Rezultati su pokazali da je čak 83 posto muslimana ponosno zato što mogu sebe da nazovu Britancima, što je više od nacionalnog prosjeka koji iznosi 79 posto, piše Dailymail.

Tahir Ša iz Muslimanskog komiteta za javne poslove u Velikoj Britaniji nije iznenađen ovim rezultatima.

"Većina muslimana ne spada u grupu glasnih, radikalnih luđaka poput Anjem Čodarija koji želi publicitet samo za sebe. Veliki broj samo želi da živi normalan, miran život. Britanski državljani muslimanske vjeroispovjesti su ponosni i zahvalni što žive u ovoj zemlji jer u njoj, za razliku od Francuske i nekih drugih evropskih država, mogu slobodno da upražnjavaju svoju vjeru", kaže Ša.

Njegov stav potvrđuje i stavka u istraživanju koja je pokazala da samo 31 posto muslimana smatra da su najbolji dani ostrvske države prošli, što je mnogo optimističnije u odnosu na 45 posto koliki je nacionalni prosjek.

Jedan od najboljih primjera privrženosti muslimana Velikoj Britaniji je i Amir Khan, poznati bokser koji ponosno ističe svoju pripadnost ovoj državi.

Kašif Husein, dvadesetjednogodišnji student Univerziteta u Londonu, pokušava da otkloni negativne stavove prema muslimanima.

"Osjećam se kao Britanac i kao musliman. Ali poslije 11. septembra taj svoj stav moramo mnogo češće da iskazujemo i da u razgovoru sa drugima pokažemo da su predrasude o nama pogrešne", objašnjava Husein.