Oko 5 miliona muslimana, obučenih u bijelo, preplavili su ulice Mekke gdje su danas započeli rituale godišnjeg hadžiluka u okviru koga vjernici prate tragove poslanika islama, Muhammeda a.s.

Hodočasnici će iz Mekke najpre otići u pustinjsku dolinu Mina, udaljenu oko pet kilometara, a zatim će nastaviti put još oko deset kilometara do brda Arafat, gdje je, kako se vjeruje, poslanik Muhammed a.s. održao posljednji oproštajni govor.

Mnogi hodočasnici na ovaj put kreću autobusom, mnogi koriste podzemnu železnicu koja je puštena u rad prošle godine, dok ostali hodočaste pješke. "Mekka metro", koja će ove godine prvi put raditi punim kapacitetom, može da preveze 72.000 ljudi na sat i znatno će smanjiti velike gužve u kojima je prošlih godina stradalo na stotine ljudi.

Pruga dvostrukog koloseka duga 18 kilometara spaja tri stanice hadžiluka - dolinu Mina, brdo Arafat i otvoreni prostor Muzdalifa blizu Mekke. Vrhunac hodočašća biće u subotu, na Dan Arafata, kada se vjernici okupe u podnožju brda, na zapadu Saudijske Arabije.

Hadžiluk je jedan od pet stubova islama, na koji svaki vjernik musliman treba da ode bar jednom u životu, u skladu sa finansijskim mogućnostima.