U periodu između 2006. i 2009. godine u svijetu je došlo do porasta vjesrkog nasilja, a najčešće mete su kršćani i muslimani, pokazala je američka studija.

Tokom trogodišnje izrade studije u 130 zemalja svijeta zabilježeni su incidenti usmjereni protiv kršćana i u 117 zemalja svijeta je zabilježeno društveno ili državno uznemiravanje muslimana, izvijestio je Pew Research Centar, prenosi AFP.

U 2009. godini vlade u 101 zemji koristile su neke mjere sile protiv vjerskih grupa. U izvještaju se navodi da je te godine 2,2 milijarde ljudi, ili trećina svjetske populacije, živjela u zemljama gdje su vjerska ograničenja značajno porasla od 2006. godine.

Ograničenja u prakticiranju vjere najviše su nametnuta u zemljama Sjeverne Afrike i na Bliskom istoku. Najviše ograničenja je nametnuto u Egiptu, pod vladavinom tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka. Naime, u toj zemlji je dugo godina bio zabranjen pokret Muslimansko bratstvo, a zabilježeni su i brojni napadi na kršćane.

Nakon Egipta vjerska ograničenja su najviše nametana u Iranu, Saudijskoj Arabiji, Uzbekistanu, Kini, Maleziji, Mianmaru, Eritreji i Indoneziji.

Zemlje sa najvećom stopom sukoba zbog religije su Irak, Indija, Pakistan, Afganistan, Somalija, Indonezija, Nigerija, Bangladeš, Izrael i Egipat.

Porast društvenog neprijateljstva zbog religije zabilježen je i u nekim evropskim zemljama, a najviše u Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Danskoj, Rusiji i Švedskoj.

U Srbiji i Francuskoj došlo je do povećanja vladinih ograničenja u prakticiranju vjere.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazao je 2009. godine da za muslimanke koje su pokrivene od glave do pete, odnosno nose burku, nema mjesta u francuskom društvu.

Vlada Srbije, pak, odbila je zakonski registrovati evanđeoske protestantne grupe i druge manjinske religije kao što su naprimjer Jehovini svjedoci.

U studiji se navodi da je u više od trećine od 198 zemalja svijeta zabilježen terorizam u ime vjere.