Petnaesta noć mjeseca Šabana noć je izuzetnog blagoslova. Po časnome hadisu naziv ove noći je Nisfu-šaban što znači polovina mjeseca Šabana.

U našoj tradiciji je poznata i kao noć oprosta ili noć sudbine - Lejletul-Berat. Razlog imenovanja ove noći noću oprosta jeste hadis poslanikov: "Allah Svemoćni usmjerava svoju naročitu milost ka svijetu ove noći, Mom ummetu oprosti više negoli je dlaka na ovcamo plemena Benu Kelb".( To pleme je bilo poznato po brojnosti svojih stada).

Hazreti Aiša prenosi: "Jedne noći, a bijaše to 15. noć mjeseca Šabana, ne nađoh Poslanika u kući te ga pođoh tražiti. Nađoh ga u Bekiji (medinskom mezarju) kako uči dove Allahu za umrle i ište oprost za njihove grijehe".

Dakle ove noći treba se dovom sjetiti umrlih. U nekim predajama se navodi da se u ovoj noći dijele živi od mrtvih i zapisuje nafaka, pa je zato i nazvana noć sudbine.

Ibn Hibban prenosi od Poslanika da je rekao: "Kada nastupi 15. noć mjeseca Šabana, tu noć provedite u ibadetu, a dan koji osvane ispostitie".

Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik često govorio na hutbi: "O ljudi osvijetlite i očistite svoja tijela postom mjeseca Šabana" .

Ove noći treba klanjati nafile, učiti Kur’an, donositi salavat i činiti istigfar. Posebno je preporučena nafila i do 100 rekata, a od sura učiti suru Duhan.

Poslanik je još o ovoj noći rekao: "Svemoćni Allah oprašta svim muslimanima ove noći izuzev, sihirbazima, notornim pijancima, onima koji vrijeđaju svoje roditelje i podstiču na razvrat". Jedna druga predaja međutim kaže da će oprost dobiti svako - osim onaj kome je srce ispunjeno pakosti.

Dužni smo se čuvati od grijeha, a najveći grijeh je da nas pobijedi pakost i da ljubav prema Allahu izađe iz naših srca. Kako darovati onog ko neće ili nije u stanju da dar primi.

Stoga ako se i desi da napustimo Allaha u našim dijelima nikada ga nesmijemo napustiti u našim srcima. Dok ima imana u srcu vjernika dotle su mu otvorene kapije oprosta i kapije dženeta.

Lejletul-Berat Mubark Olsun