Broj Britanaca koji su prešli u islam udvostručen je u toku prethodne decenije, uprkos često negativnoj slici o muslimanima koja uslijedila zbog akcija islamskih fundamentalista u Velikoj Britaniji i u drugim djelovima svijeta.

Britanski list “Indipendent” procjenjuje da na Ostrvu trenutno ima do 100.000 islamskih konvertita, što je ogroman skok u odnosu na 2001. kada je ta populacija brojala 60.699 osoba. 

Organizacija koja se bavi međuvjerskim pitanjima “Faith Matters”, koja je i iznjela ove podatke, tvrdi da svake godine u Britaniji oko 5.200 ljudi primi islam, što je više u odnosu na Njemačku i Francusku gdje je u proseku po 4.000 “novih” muslimana godišnje. Istraživači ove organizacije obišli su džamije u Londonu i utvrdili da je u toku 2010. godine u prestonici u islam prešlo 1.400 Britanaca.

Batul al-Toma, 25-godišnja Irkinja koja je pustala muslimanka, smatra da su ovi brojevi malo uvećani u odnosu na realno stanje.
 
“Mislim da je pravi broj konvertita negde između prethodnih podataka iz 2001. koji su bili preniski i sadašnjih koji su previsoki, ali definitivno smatram da je posljednjih godina povećan broj prelazaka u islam”, kaže al-Toma, koja radi u “Islamskoj fondaciji” i vodi organizaciju “Projekat novih muslimana” koja pomaže konvertitima.
 
Hana Tadžima, 23-godišnja modna kreatorka, kaže da je na fakultetu imala prijatelje među muslimanima i da je joj pažnju zaintrigiralo to što oni nisu izlazili u klubove i družili se puno sa ostalim studentima.
 
“U to vrijeme sam studirala filozofiju i bila sam zbunjena životnim pitanjima. Bila sam prilično popularna u društvu, imala sam sve što je trebalo da imam, ali sam se i dalje pitala “Da li je to to?’. Stanje ženskih prava kod muslimana mi je u početku djelovalo šokantno. Ipak, što više čitam, sve više se slažem sa tim idejama”, kaže Tadžima.
 
Paul Martin, 27-godišnjak koji šehadet, riječi koje su uslov za pristupanje islamu, nije izgovorio u džamiji, već u kafiću gde se našao sa muslimanskim prijateljem, tvrdi da pre prihvatanja nove vjere nikada nije bio u džamiji.

“Ja se baš i ne uklapam u kriterijume toga kako bi musliman trebalo da izgleda. Ali, nigdje ne piše da ne možete da budete britanski musliman koji nosi farmerice i jaknu. U mojoj džamiji se sada čuje mnogo različitih jezika i ima puno konvertita”, navodi Martin.