Veteran i predsjednički kandidat

Američki senator John McCain (Džon Mekejn), šestostruki republikanski senator iz Arizone i ratni heroj koji je preživio skoro šest godina mučenja i zarobljeništva u čuvenom "Hanoi Hiltonu" (Hanoj Hilton), umro je u 81. godini od raka mozga.

"Senator John Sidney McCain III umro je u 4:28 ujutro 25. avgusta 2018. godine. S senatorom je bila njegova supruga Cindy (Sindi) i njihova porodica", saopštila je njegova kancelarija.

"On je 60 godina vjerno služio Sjedinjenim Američkim Državama", navodi se u saopštenju.

Nakon što je njegova bolest postala javna, McCain je dobio veliku pohvalu od republikanaca i demokrata, iako je američki predsjednik Donald Trump (Tramp) nastavio verbalno napadati senatora koji je često kritikovao predsjednika svoje stranke.

Nakon njegove smrti, Trump je napisao na Twitteru: "Moje najdublje saosjećanje i poštovanje idu porodici senatora John McCaina. Naša srca i molitve su s vama".

Bivši predsjednik Barack Obama (Barak), koji je pobijedio McCaina na predsjedničkim izborima 2008. godine, izjavio je da su "svi njegov dug".

"John McCain i ja smo bili članovi različitih generacija, došli iz potpuno različitih pozadina i takmičili se na najvišoj političkoj razini", rekao je Obama u saopštenju.

"Ali dijelili smo, uprkos svim našim razlikama, vjernost nečemu višem - idealima za koje su se i generacije Amerikanaca i imigranata borili, marširali i žrtvovali".

Američki sekretar odbrane Jim Mattis (Džim Matis) je rekao: "Izgubili smo čovjeka koji je stalno predstavljao najbolje ideale naše zemlje".

McCainu je ljeta 2017. dijagnostikovan agresivni oblik raka mozga.

On je učestvovao u Vijetnamskom ratu, gdje je više od pet godina bio zarobljenik i u tom periodu bio mučen.

McCain, koji je bivši vojni pilot, morao je da se katapultira padobranom jer je njegov avion pogođen 1967. godine iznad Hanoija.

Prošle godine glasao je protiv ukidanja zakona o zdravstvu koji je donio prethodni predsjednik SAD-a Barack Obama (Obamacare), što je izazvalo dodatno nezadovoljstvo predsjednika Donalda Trumpa prema McCainu.

McCain je svojevremeno pozvao Trumpovu administraciju da agresivno odgovori na miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.