Stav koji imamo imat ćemo i ubuduće

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u vezi sa sporom oko imena između Grčke i Makedonije, istakao da Turska neće mijenjati svoj dosadašnji stav o tom pitanju.

- Ovdje nema mjesta nikakvoj sumnji. Mi smo, ustvari, bili prva zemlja koja je priznala njeno ustavno ime. Stav o tom pitanju koji imamo danas imat ćemo i ubuduće. Turska u diplomatiji nikada nije zauzimala ambivalentan stav. Nakon što donesemo odluku o nečemu, mi dajemo život za takvo što - rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka u Ankari s predsjednikom Makedonije Gjorgom Ivanovim.

- Nadamo se da će dvije zemlje uzajamnom voljom prevazići ovo pitanje. U tom kontekstu, od ključnog značaja je i integracija Makedonije u euroatlantske organizacije. Turska u tom smislu, kao i ranije, i dalje podržava Makedoniju - dodao je Erdogan.

Naglasio je kako je upravo posjeta Ivanova važan pokazatelj snažnih odnosa i prijateljskih osjećanja između dviju zemalja. Istakao je da je tokom sastanka iskazana snažna volja da trgovinski odnosi Turske i Makedonije u budućnosti budu još snažniji i dostignu stepen političke i kulturne saradnje dviju zemalja.

Izrazio je i uvjerenje da je zajedničkim naporima trgovinsku saradnju dviju zemalja moguće dodatno povećati, dodajući kako Turska istinski želi povećati investicije u Makedoniji.

- Nadam se da će u narednom periodu u Makedoniji biti još više turskih kompanija koje će pomoći da ekonomija te zemlje bude još razvijenija i snažnija - kazao je Erdogan.

Naglasio je i kako teroristička organizacija FETO, koja je 15. jula 2016. godine pokušala izvesti puč u Turskoj, predstavlja prijetnju za obje zemlje.

- Uz podršku naših prijatelja, terorističku organizaciju FETO ćemo iskorijeniti s područja Balkana. Odlučni smo ušutkati tu organizaciju diljem svijeta - kazao je turski predsjednik.

Na pitanje novinara o pokušaju terorističkih grupa, odanih sirijskom režimu, da uđu u Afrin u Siriji, Erdogan je istakao da su se pomenute militantne snage povukle nakon ariljerijske vatre, ispaljenje u znak upozorenja.

- U večernjim satima šiitske militantne snage su se kamionetima zaputile prema Afrinu, ali su se morali vratiti nazad nakon ariljerijske vatre, ispaljenje u znak upozorenja. To pitanje je time zasad zatvoreno - rekao je Erdogan.

Ivanov je u obraćanju novinarima istakao da je Makedonija svjesna borbe protiv terorizma koju vodi Republika Turska.

- Svjesni smo da su vam FETO i druge terorističke organizacije nanijele štetu. Mi smo odmah dali podršku Turskoj i njenim demokratski izabranim zvaničnicima - kazao je Ivanov.

Naglasio je kako Makedonija i Turska imaju vrlo snažne odnose na svim poljima.

- Ovom prilikom se zahvaljujem Turskoj što nam je godinama pružala bezuslovnu podršku na putu prema NATO-u - rekao je Ivanov.

Također je izrazio zahvalnost Turskoj i zbog, kako je rekao, principijelnog stava po pitanju rješavanja problema oko imena između Grčke i Makedonije.

Na kraju je pozvao turskog predsjednika da u maju posjeti Makedoniju, što je Erdogan načelno prihvatio, ukoliko mu to druge obaveze budu dozvoljavale.

Izvor: Anadolija