Lideri Rusije, Turske i Irana

U martu će biti održan sastanak ministara vanjskih poslova tri zemlje u Kazahstanu, radi priprema samita o Siriji.

Predsjednici Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rouhani, sastaće se u Turskoj u aprilu, a pripreme za taj sastanak su u toku, javila je u ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova.
Ministri spoljnih poslova Rusije, Turske i Irana trebalo bi za dve nedelje da se sastanu u Kazahstanu, u funkciji priprema samita o Siriji u Istanbulu, izvestila je novinska agencija Tass, citirajući iranskog ministra spoljnih poslova Mohammada Javada Zarifa.
Kako je javila Turska radio-televizija, u ponedjeljak su telefonom razgovarali Erdogan i Putin.

Koordinacija u borbi protiv terorizma

Neimenovani izvor iz ureda turskog predsednika saopštio je da su Erdogan i Putin saglasni o nastavku bliske saradnje i koordinacije u borbi protiv terorizma.
Predsednici su razgovarali i o bilateralnim i regionalnim temama, uključujući i situaciju u Siriji, s posebnim osvrtom na proces uspostavljanja kontrolnih punktova za nadzor poštovanja sporazuma o zoni deeskalacije u Idlibu.
Erdogan je Putina informisao i o toku operacije "Maslinova grančica", koju turske snage sprovode s ciljem neutralizacije terorista u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.