Burna rasprava u Parizu

Francuska je preokupirana dilemom o tome da li jedanaestogodišnja djevojčica može imati dobrovoljni seksualni odnos sa starijim muškarcem ili je tada riječ o silovanju.

Ovo pitanje je centralni dio suđenja u Parizu, gdje se sudi muškarcu zbog zabranjenog seksualnog odnosa, što predstavlja 28. suđenje ove vrste. 
Afera je šokirala i izazvala raspravu. Prošle godine, jedanestogodišnja djevojčica slijedila je muškarca koji joj je već prišao dva puta do njegovog stana.
Njeni roditelji su podnijeli tužbu za silovanje opisujući "prestravljeno dijete, nesposobno da se brani i šokirano onim što mu se dogodilo".
Ali, tužilaštvo smatra da nije riječ o silovanju, jer je odnos bio dobrovoljan i nije izvršen nikakav fizički pritisak na maloljetnicu koja je svojom voljom otišla za muškarcem. 
Ocijenivši da nije bilo "ni nasilja, ni prisile, ni prijetnje, ni iznenađenja", tužilaštvo je odlučilo da krivično goni optuženog, koji je i otac dvoje djece, zbog zakonom zabranjenog odnosa sa djetetom, definisanog kao "seksualni napad na maloljetnicu u dobi do 15 godina". 
Muškarcu prijeti pet godina zatvora.
Sudski postupak bi se, međutim, mogao ponovo vratiti na početak, jer roditelji maloljetnice namjeravaju da zatraže da muškarac bude tužen za silovanje, za šta je predviđena zatvorska kazna od 20 godina, a ne za polni odnos bez prisile za šta može dobiti, najviše, pet godina zatvora.
Prošle jeseni, izbile su još dvije afere - oslobođen je tridesetogodišnji muškarac optužen za silovanje jedanaestogodišnje djevojčice, a na svega 18 mjeseci zatvora osuđen je profesor koji je bio u vezi sa svojom četrnaestogodišnjom učenicom.
Vlada je tada odlučila da uvede minimalnu dob za pristanak na seksualni čin, koja bi, prema predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu, trebala da iznosi 15 godina. 
Nacrt zakona protiv seksističkog i seksualnog nasilja koji bi trebalo da odredi tu granicu očekuje se u martu, navode francuski portali.