Nakon četiri mjeseca od izbora

Stranka njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratska partija Martina Schulza postigle su dogovor oko koalicionog ugovora.

Kršćanska demokratska unija njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratska partija Martina Schulza postigle su dogovor oko koalicionog ugovora, prenose njemački mediji.
Kako se navodi, u Berlinu se već razgovara o tome ko će dobiti koju ministarsku funkciju, a nagađa se da bi SPD trebao dobiti resor vanjskih poslova.
Izbori u Njemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU, stranka kancelarke Merkel, osvojila 32,9 posto glasova, što nije bilo dovoljno za samostalno formiranje vlade, pa se krenulo u koalicione dogovore.
Schulz je nedavno izjavio da socijaldemokrate, koje su se u u nedjelju, na partijskom kongresu, izjasnili za formiranje koalicione vlade s demokršćanima kancelarke Merkel, žele s njima ponovo razgovarati o ključnim pitanjima.

SPD želi poboljšati sporazum

Rukovodstvo SPD-a želi poboljšati neke dijelove preliminarnog sporazuma, usaglašenog ranije s konzervativcima, kako bi u potrebu ulaska u vladu kancelarke Merkel uvjerilo sumnjičavo partijsko članstvo koje se treba izjasni o konačnoj odluci.
Već je četiri mjeseca prošlo od izbora, a zemlju za sada vodi "Velika koalicija" u tehničkom mandatu.
Ukoliko se dvije najveće političke grupacije u Njemačkoj zaista dogovore, bit će to četvrta vlada Angele Merkel zaredom, a treća sa SPD-a, ukazuje Deutsche Welle.
Konačan ulazak u koaliciju - nakon što se sve ispregovara - mora biti aminovan i na unutarstranačkom referendumu, gdje pravo glasa ima oko 430.000 članova SPD-a.