Njemačka

Pogleda li se izvana, zgrada u Köln-Porzu izgleda normalno. Ali, iza fasade krije se vanredno stanje – rat u komšiluku – koji traje skoro dvije godine, a nedavno je uzeo i prvu žrtvu.

Njemački Bild piše da je sve počelo u aprilu 2016. godine kada je u zgradu sa četiri stana doselila porodica iz bivše Jugoslavije.

"Od tada više nemamo mira", kaže susjed Tim (36) i dodaje: "Posebno u večernjim satima postaje nepodnošljivo glasno, odrasli viču, lupaju namještajem, razbijaju vrata, djeca noću trče po stanu, prljave pelene jednostavno bacaju kroz prozor. Lista je beskrajna."

Na čak 36 stranica sačinjen protokol o kršenju kućnog reda, u proteklih 12 mjeseci policija je sedam puta ulazila u stan problematične porodice, intervenirala više od 10 puta, a na adresu gradske uprave otišla je peticija s 29 potpisa komšija.

Prošlog utorka loši komšijski odnosi odnijeli su prvu žrtvu: 63-godišnji Wolfgang Giels, koji je živio sa suprugom Maritom Hückeswagen (56) u prizemlju kuće, pretrpio je srčani udar i preminuo!

Njegova udovica izjavila je za Bild da je "Wolfgang proveo brojne besane noći zbog stalne buke, stresa sa susjedima pa ne čudi da je pretrpio srčani udar".

Novinari Bilda ušli su u stan problematične porodice i razgovarali s ocem.

"Možda su djeca ponekad bučna. Možete li zamisliti kako je odgajati četvero djece", rekao je muškarac iz bivše Jugoslavije.

A šta kažu gradske vlasti?

"Zakonski ne možemo ništa učiniti u ovom slučaju. Još jednom ćemo kontaktirati romska i neromska udruženja. Nadamo se kako ćemo tamo pronaći nekoga ko može utjecati na porodicu", rekla je glasnogovornica Inge Schürmann.