Nekoliko država kršilo sankcije

Dok je u nekoliko država izvozila ugalj, Sjeverna Koreja je Mijanmaru i Siriji prodavala oružje, navodi UN.

Sjeverna Koreja prošle je godine zaradila gotovo 200 miliona američkih dolara, izvozeći robu čime je kršila međunarodne sankcije, objavili su Ujedinjeni narodi u posebnom izvješću.
Izvješće skupine stručnjaka navodi da je nekoliko zemalja, među kojima su Kina, Rusija i Malezija, uvozilo robu iz Sjeverne Koreje, prenose agencije.
Ukazuje se, također, da postoje dokazi o vojnoj suradnji sa Sirijom i Mijanmarom.
Pjongjangu su SAD, UN i Europska unija uvele sankcije zbog nuklearnog i balističkog raketnog programa.
Izvješće koje je predano Vijeću sigurnosti UN-a kaže da Sjeverna Koreja "nastavlja izvoziti gotovo svu robu koja je zabranjena rezolucijama donesenim između januara i septembra 2017. godine".
Navodi se i da je nekoliko multinacionalnih naftnih kompanija - kojima se ne navodi ime - pod istragom za navodnu ulogu u opskrbi Sjeverne Koreje naftnim proizvodima.
Kini, Maleziji, Južnoj Koreji, Rusiji i Vijetnamu dostavljane su pošiljke ugljena čime su prekršene sankcije, a Mijanmar i Sirija nastavljaju surađivati s glavnim sjevernokorejskim izvoznikom oružja Komidom, unatoč tome što je on na crnoj listi UN-a.
Postoje i dokazi da je Sjeverna Koreja pomagala Siriji da razvije kemijsko oružje te dostavljala balističke rakete Mijanmaru.
Sirijski dužnosnici kazali su da su jedini sjevernokorejski stručnjaci na njezinom teritoriju oni koji su uključeni u sportske aktivnosti.
Veleposlanik Mijanmara pri UN-u rekao je da zemlje nema nikakvu suradnju vezano uz oružje sa Sjevernom Korejom.