Američki državljanin

John Doe, kako je ova osoba nazvana u sudskim dokumentima, nalazi se u zatvoru već gotovo pet mjeseci.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa suočava se s pravnom dilemom u vezi s prvim i jedinim američkim državljaninom koji je uhvaćen na bojnom polju, zbog sumnje da se borio u redovima Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).
John Doe, kako je ova osoba nazvana u sudskim dokumentima, nalazi se u zatvoru već gotovo pet mjeseci, s tim da je pravo na pristup pravnoj pomoći dobio tek nakon što je savezni sudija u Washingtonu prisilio vojsku na to.    
Rođen je u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ima i saudijsko državljanstvo. Američka vlada zadržava pravo da ga prebaci u drugu zemlju, što će najvjerovatnije biti Saudijska Arabija. 
To bi bio jedan od načina, iako nezakonit prema pravnicima, za tretiranje ove velike dileme za američkog predsjednika Donalda Trumpa, s obzirom na to da ovaj slučaj dovodi u pitanje njegovo obećanje da će biti žestok prema svakome ko bude uhapšen zbog sumnje da podržava ISIL, kao i njegovu posvećenost američkom zakonu.
Prema različitim procjenama, između 100 i 200 američkih državljana otišlo je u Siriju i Irak nakon 2010. godine kako bi se pridružili redovima ISIL-a.
Iako postoje informacije da je jedan broj njih ubijen, taj broj nije potvrđen, budući da Sjedinjene Američke Države nisu dostavile nikakve zvanične podatke. 

'Neprijateljski borac'

Međutim, John Doe je jedini zarobljenik koji je uhvaćen živ. Pentagon je potvrdio 14. septembra da drži američkog državljanina koji se borio u redovima ISIL-a nakon što se predao takozvanim Sirijskim demokratskim snagama koje imaju podršku Washingtona.  
Odveden je u Irak, gdje ga je ispitivala američka vojska istražitelji iz FBI-a. Američke snage su dozvolile Međunarodnom komitetu Crvenog krsta da se sretne s njim, ali od tada nastoje spriječiti da on dobije pravno zastupanje i saslušanje pred američkim sudovima. 
Američki savez građanskih sloboda (ACLU) podnio je tužbu kako bi im se dozvolilo da vide ovog zatvorenika, ali je vlada odbila pružiti bilo kakve informacije o njemu, bilo da se radi o njegovom imenu, starosti ili porijeklu.
Američka vlada ga je nazvala neprijateljskim borcem te izjavila kako on nije pokazao želju za pravnim zastupanjem.   
Saslušanja koja su se vodila o statusu John Doea između septembra i januara bila su skrivena od javnosti: vladini advokati su tvrdili da on nikada nije izrazio želju za pravnim zastupanjem, mada nikada nisu ni otkrili da li mu je to bilo ponuđeno.
Advokati su također pojasnili da ACLU nema pravo da ga zastupa jer se to od njih nije tražilo, pa čak i da se tražilo od ACLU-a da obavlja tu ulogu, to bi bilo nemoguće jer je njegov identitet nepoznat.
U januaru je sudinca Tanya Chutkan odbacila argumente vlade te naredila ovoj strani da dozvoli ACLU-u da stupi u kontakt sa zatvorenikom.
Advokat ACLU-a Jonathan Hafetz rekao je da su od tada obavili nekoliko video poziva s osumnjičenim, dok se još uvijek čeka na odluku o peticiji habeas corpus. Međutim, američka vlada tvrdi da ima pravo prebaciti zatvorenika u drugu državu, bez obrazloženja zašto.

Osnovna prava

Hafetz je u jednom intervjuu za AFP kazao kako ovaj zatvorenik ''zaslužuje da ima osnovno pravo američkih građana da ih njihova vlada ne može predati stranoj zemlji u gluho doba noći bez sudskog preispitivanja osnove za njihov transfer''. Dodao je da ''oni ne mogu ilegalno prebaciti američkog državljanina u drugu zemlju kako bi izbjegli njegovo pojavljivanje pred sudom.'' 
Hafetz je rekao kako ACLU sada zna njegov identitet, ali ga ne može otkriti jer on još uvijek nije formalno optužen. Vlada i dalje mora osigurati dokaz da on bio uključen u redove ISIL-a. ''Neprijateljski borac je strašan i užasan opis, a vlada još uvijek nije dostavila dokaze da je to neprijateljski borac'', kazao je.
Još uvijek nije jasno zašto vlada odbija predati ovog zatvorenika američkom pravosudnom sistemu, iako je takav postupak primjenjivan u slučaju drugih Amerikanaca optuženih za terorizam. 
Međutim, analitičari smatraju da administracija Donalda Trumpa želi izbjeći osnovno pitanje: da li američki građani koji su uhvaćeni da se bore na strani ISIL-a imaju ikakva prava.
Oni tvrde da Trump najvjerovatnije želi poslati ovog zatvorenika u zatvor Guantanamo gdje se nalaze strani zatvorenici privedeni u ratu ''protiv terorizma''.
Francuska novinska agencija kaže da je američko Ministarstvo pravde odbilo dati komentar na upit o njihovom stavu po tom pitanju. Hafetz je rekao: ''Naš stav je da, ukoliko žele uhapsiti američkog državljanina, to jedino mogu učiniti kada ga zvanično optuže, u suprotnom su dužni da ga puste na slobodu.''
Trump je prošlog utorka donio odluku kojom poništava odluku svoga prethodnika Baracka Obame da se zatvor Guantanamo zatvori, u kojem se i danas nalazi 41 zatvorenik.