Istraživanje Gallupa

Podrška Trumpovoj politici na niskom je nivou, a njegovu politiku ne odobravaju ni u zemljama saveznicama SAD-a.

Mišljenje svijeta o SAD-u pod Donaldom Trumpom pogoršalo se u prvoj godini njegovog mandata i dostiglo novi minimum, pokazuje najnovije istraživanje Gallupa.
Prosječna podrška čelništvu SAD-a iznosi 30 posto u 134 zemlje, niže od podrške koju su imali Trumpovi prethodnici Barack Obama i George W. Bush.
Podrška je opala za 18 posto u odnosu na posljednju godinu Obaminog mandata, a za četiri u odnosu na posljednju Bushevu godinu u Bijeloj kući.
Istraživanje također pokazuje da je prosječno neodobravanje politike SAD-a poraslo na 43 posto, što je također novi rekord, prenosi Glas Amerike. 
Od 134 zemlje koje su učestvovale u istraživanju rejting SAD-a pao je u njih 65, od kojih su mnoge američki saveznici.

Pad podrške aktuelnoj politici

Za 40 poena podrška Americi pala je u Kanadi, Norveškoj, Belgiji i Portugalu, a rast podrške zabilježen je u Liberiji, Izraelu, Makedoniji i Bjelorusiji.
Regije u kojima se reputacija SAD-a najviše pogoršala jesu Sjeverna i Južna Amerika. Podrška aktuelnoj politici opala je prosječno na 24 posto, što je dvostruko manje nego što je Obama imao u posljednjoj godini mandata. 
Ni Evropa nije dala bolje ocjene. Trumpov rejting tamo iznosi približno 25 posto, dok je u Aziji pao na 30 posto, koliko je imao Bush. Najveću podršku aktuelna politika SAD-a ima u Africi, približno 51 posto.
Istraživanje je također pokazalo da SAD kotira slično kao i njihovi najveći rivali: Kina s 31 posto i Rusija s 27 posto.
Gallup je saopćio da je prerano govoriti o tome je li Trumpova politika "Amerika na prvom mjestu" bila uspješna.