Terorizam

Zulfi Hoxha, jedan od novih lidera terorističke organizacije Islamske država, je sin albanskih imigranata koji je živio u SAD, objavio je američki časopis Atlantic.

Časopis Atlantic piše Hoxha je visoki komandant u Islamskoj državi zadužen za regrutiranje novih članova.

Dvogodišnja istraga utvrdila je da je Hoxha, sin albansko-američkog vlasnika picerije iz New Jerseya i jedan od malobrojnih Amerikanaca u Islamskoj državi, dostigao visoku poziciju, što govori o dinamici radikalizacije.

Ovaj list piše da se na jednom snimku vidi Hoxha kako obezglavljuje uhvaćene kurdske vojnike. Ukoliko je njegov identitet ispravno utvrđen onda je Hoxha prvi Amerikanac, član Islamske države.

Hoxha je otišao iz SAD 6. aprila 2015. godine, a četiri dana kasnije našao se u kampu za obuku Islamske države.

Američki obavještajni i pravosudni zvaničnici smatraju da je to pravi identitet Abu Hamza al-Amrikija, džihadiste koji se sve više pojavljuje u snimcima za regrutovanje novih članova ove terorističke organizacije koje deli preko društvenih mreža, piše list "Atlantic".

On se vidi i na jednom od propagandnih snimaka ISIS-a na kojem obezglavljuje zarobljene kurdske vojnike u Siriji.

Ukoliko su zvaničnici u pravu, onda je Hoxha prvi američki član ISIS koji je to činio. Smatra se da je sada postao viši komandant ISIS-a i da je jedan od glavnih regrutera džihadista.

O njegovom životu u SAD se ne zna mnogo, osim da je sin vlasnika picerije.

Napustio je SAD 6. aprila 2015. godine, kada je imao oko 25 godina, i samo četiri dana kasnije našao se u kampu za treniranje džihadista u Siriji. Samo šest mjeseci kasnije, snimljen je u tom jezivom snimku sa kurdskim zarobljenicima.

U maju 2017. godine novinska agencija Islamske države u iračkoj provinciji Niniva objavila je 45-minutni video zapis gde se vidi nekoliko stranih boraca iz različitih zemalja. Jedan od maskiranih muškaraca prikazanih na ovom video snimku predstavio se kao "Abu Hamza al-Amriki."

Govoreći sa američkim naglaskom, on kritikuje borbu SAD protiv islamista i podstiče "vjernike" u Americi da napadaju nemuslimane kako god mogu, da ih gaze vozilima, ubadaju noževima...

Tokom dvogodišnje istrage o Amerikancima koji su otputovali u Siriju i Irak kako bi se pridružili grupi, savezni zapisi su otkrili da je Abu Hamza al-Amriki zapravo Zulfi Hoxha. Do trenutka objavljivanja video snimka, Ministarstvo pravosuđa SAD-a je već bilo zauzeto procesuiranjem nekoliko pristalica ISIS-a u Americi koji su navodno pomagali Hoxhi u njegovom putovanju da se pridruži grupi.

Jedna od ovih osoba, David "Daud" Right, osuđen je u decembru 2017. godine na 28 godina u saveznom zatvoru, nakon što je optužen za pružanje materijalne podrške Islamskoj državi i zavjeru za ubistvo državljana SAD-a.

Na tom suđenju je isplivalo dosta detalja o Hoxhi, njegovim vezama sa Rightom i njegovim saučesnicima kao i njegovoj sve većoj ulozi u ISIS-u. On je čini se važan deo mreže regrutera koji organizuju i pomažu drugima da dođu u Siriju i Irak.

Postalo je jasno i da je mala grupa Amerikanaca napredovala do viših pozicija u terorističkoj organizaciji, iako je i dalje retko za zapadne članove da budu nešto više od običnih vojnika ili u nekim slučajevima, propagandista.

Međutim, u Hoxhinom slučaju, naizgled neiskusni i mladi Amerikanac albanskog porijekla je uspio da se popne visoko u hijerarhiji. Nije jasno kako je ovo postigao, ali je jedno objašnjenje možda to da je impresionirao svoje komandante voljom da učestvuje u brutalnim činovima kao što su odrubljivanja glava.

Visokorangirani i sposobni američki članovi grupe ISIS predstavljaju jedinstvenu pretnju. Oni mogu da iskoriste svoje veze i uticaj kako bi pomogli regrutovanju, kao i planiranju napada u svojim matičnim zemljama. Srećom, do sada se vrlo malo Amerikanaca vratilo kući iz borbi u Iraku i Siriji. Većina onih koji su se vratili izrazili su očigledno razočaranje Islamskom državom, a mnogi su pod istragom. Ali američki komandanti Islamske države i dalje mogu da naprave veliku štetu.

Što se tiče glavnog komandanta ISIS-a Abu Bakra al Bagdadija, njegov sudbina i dalje nije poznata. Desetak puta je objavljivano da je ubijen, pa zatim demantovano.