'Proizvoljna hapšenja'

Ankara je zbog terorizma, nasilja i proizvoljnih hapšenja upozorila građane koji putuju u Sjedinjene Američke Države.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske je zbog terorizma, nasilja i proizvoljnih hapšenja upozorilo građane koji putuju u Sjedinjene Američke Države.
U saopćenju iz Ministarstva navedeno je kako je u SAD-u u posljednjem periodu zabilježen porast kada je riječ o terorističkim napadima i slučajevima nasilja, prenosi Anadolija.
Poručeno je kako je, pored oružanih i bombaških napada, i dalje postoji mogućnost napada poput ulijetanja automobilom u masu, čije će mete biti centri gradova, metro stanice, javne ustanove, molitvena mjesta, kao i školski kampusi.
Navedeno je kako su napadi u kampusu Univerziteta Ohio, na aerodromu Forth Lauderdale-Hollywood, na džamiju Dar Al-Farooq u Minnesoti, na crkvu u Texasu, ulijetanje automobilom u masu u New Yorku i Charlottesvilleu te posljednji bombaški napad u New Yorku sve primjeri terorizma, odnosno "ekstremno-desničarskih i rasističkih aktivnosti".

Rizik od hapšenja

Također je poručeno kako su državljani Turske koji putuju u SAD, uključujući i one koji tamo putuju po zvaničnoj dužnosti, izloženi proizvoljnim hapšenjima koja se temelje na nepouzdanim dokazima.
U sudskim procesima koji se pokreću protiv turskih državljana donose se sudske odluke koje su zasnovane na ranije izmontiranim i neistinitim tvrdnjama koje iznose pripadnici ili simpatizeri organizacije imama Fethullaha Gullena te se pozivaju tuirski državljani koji će putovati u SAD da budu oprezni, navodi se u saopćenju.
Zvanična Ankara Gulena optužuje da je organizator neuspjelog vojnog udara u julu 2016. godine.
U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, koje je objavljeno prije dva dana, Turska, Sudan, Rusija, Pakistan, Gvatemala i Venecuela su prikazane kao zemlje treće kategorije sigurnosnog rizika.