Šokantni video iz jula 2013. godine

Šokantni video iz jula 2013. godine na kojem se vidi kako francuska policija je elektrošokovima zapalila muškarca, ovih dana pojavio se prvi put na društvenim mrežama.

Video je snimljen kamerom postavljene na uniformi franucskog policajca.

Muškarac se kretao prema policajcima, ruka mu je bila krvava i govorio je da ništa loše nije uradio. On je odbio staviti ruke iza leđa i zaustaviti se, kako je tražila policija.

Muškarac je izvrijeđao policajce govoreći im: Gadovi, hoćete li me uhapsiti.

Policajci su potom upotrijebili suzavac i elektrošokove od čega se muškarac zapalio.

Umrijet ću, govorio je u panici muškarac, a policija je pokušavala ugasiti čovjeka.

Prema pisanju francuskih medija, pokrenuta je istraga o ovom incidentu, a još uvijek nije poznato šta je dovelo do incidenta, kao i ko je zapravo osumnjičeni.

Francuska policija se suočava s optužbama za pretjerano korištenje sile i zlostavljanje. Policijska operacija je ismijana na društvenim mrežama nakon što je u akciji u kojoj su učestvovala 24 policajca i dva psa pronađeno samo 7 grama kanabisa.

Policija u Francuskoj ima veća ovlaštenja nakon terorističkih napada u Parizu 2015. godine, a bit će zaposleno novih 10.000 policajaca. U Parizu se često održavaju masovni protesti protiv brutalnosti i rasizma policije.  Masovni protesti su održani u februaru prošle godine kada je 22-godišnji mladić afričkog porijekla tvrdio da ga je policajac silovao palicom tokom rutinske kontrole.

U aprilu je ubijen Kinez u njegovoj kući, nakon čega su također održani protesti.