Godina ekološke tranzicije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron će kineskom kolegi Xi Jinpingu u Pekingu predložiti da da zamah bitki za klimu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na veliki savez Francuske, Evrope i Kine, ponajprije kada je riječ o klimatskim promjenama i kineskom projektu Novog puta svile, obećavši da će se vraćati u Kinu barem jednom godišnje.
"Naše sudbine su povezane", rekao je on u govoru u Xianu, kolijevki kineske civilizacije i prvoj etapi turneje po toj zemlji, u koju je stigao rano u ponedjeljak.
"Budućnost treba Francusku, Evropu i Kinu. Mi smo sjećanje svijeta. Na nama je da odlučimo da budemo njegova budućnost", kazao je francuski predsjednik.
Macron će kineskom predsjedniku Xi Jinpingu kasnije u Pekingu predložiti da "da zamah bitki za klimu" "povećanjem preuzetih obveza" u tom pogledu, na međunarodnoj konferenciji o klimi u Poljskoj krajem ove godine.
Macron smatra da Francuska i Kina moraju preuzeti vodstvo na tom području, nakon što se SAD povukao iz Pariškog sporazuma o klimi.
Najavio je da će 2018/19. godine organizirati "francusko-kinesku godinu ekološke tranzicije".
Bez odluke Kine da ne odustane, "Pariški sporazum ne bi preživio" američku odluku, rekao je, napomenuvši da je Kina i dalje najveći zagađivač atmosfere stakleničkim gasovima.
"Kina je održala riječ. Pokazali ste da su vaša svijest i vaš velik osjećaj za odgovornost stvarni. Ko bi mogao i pomisliti prije nekoliko godina da će Kina imati snagu svjetskog pokretača" na tom području, kazao je Macron.
Ta saradnja "pokazat će svijetu da su Francuzi i Kinezi sposobni učiniti da naš planet ponovno bude velik i lijep", dodao je, ponovivši to i na kineskom jeziku.
"Francuska se dubinski mijenja i s njom se Evropa vraća kako bi izgradila uravnoteženu saradnju s Kinom", rekao je francuski lider, pozivajući da se jasno definiraju "sektori u kojima možemo sarađivati i otvoriti svoja tržišta i one u kojima to ne želimo učiniti".

Podrška zajedničkim putevima

Također je izrazio želju za "napretkom" projekta Novog puta svile, koji je Kina pokrenula 2013. godine kako bi osnažila trgovinske veze u Euroaziji.
"Želim da se Francuska i Evropa (...) odazovu na poziv Kine", rekao je.
Napomenuo je ipak da Put svile nikada nije bio čisto kineski, nego je na moru bio, prije svega, portugalski, dok je na kopnu prolazio preko centralne Azije.
"Ne želim ih preobraziti u evropske puteve, ali oni su zajednički i ne mogu biti jednoznačni", kazao je francuski predsjednik.