Prihvatanje Trumpove odluke

Egipatski obavještajni službenik u audiosnimcima navodno razgovara s TV voditeljima o prihvatanju odluke o Jerusalemu.

Televizijska stanica iz Turske objavila je audiosnimke za koje tvrdi da predstavljaju zapis kako egipatski obavještajni službenik pita utjecajne voditelje u Egiptu da ubijede svoje gledatelje da prihvate američku odluku o priznanju Jerusalema kao izraelske prijestolnice.
O snimku na arapskom jeziku, koji je emitiran na TV Mekameleen, prvo je pisao New York Times i stav koji je navodno tu iznesen nije u skladu s egipatskom javnom osudom američkog poteza.
TV Mekameleen je kanal sa sjedištem u Istanbulu, kojeg većinom vode Egipćani u egzilu.
Državna informacijska služba u Kairu negirala je izvještaj New York Timesa 6. januara.

'Odluka će postati realnost'

Egipatski stav o Jerusalemu ostaje isti, navodi se u saopćenju, te se dodaje da New York Times nije pružio dokaz da je zvaničnik kojeg spominje, Ashraf el-Kholi, službenik državne obavještajne službe.
Egipat je bio među prvim državama koje su kritizirale odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.
Kairo je, također, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predložio rezoluciju da se odbaci takva odluka, ali je SAD uložio veto na to.
Međutim, u zapisima koje je objavila TV Mekameleen, Kholi se može čuti kako govori jednom od voditelja koje je zvao da iznese "stav egipatskog aparata nacionalne sigurnosti i onoga šta je korist iz ovoga proglašenja Jerusalema glavnim gradom Izraela".
"Mi, kao i sva naša arapska braća, ovo osuđujemo. Nakon toga, to će postati realnost. Palestinci ne mogu pružiti otpor, a mi ne želimo ići u rat. Imamo dovoljno problema kod nas", navodno je rekao Kholi.

'To može osnažiti Hamas'

Čini se da je ovo govorio Saeedu Hassaseenu, televizijskom voditelju i zastupniku u Parlamentu.
New York Times navodi da on nije htio odgovoriti na pitanja o tome.
Kholi je nazvao reakciju na Trumpovu odluku "opasnom" i rekao da to može osnažiti Hamas.
Egipat je dugo optuživao Hamas da podržava grupe koje se bore protiv egipatskih snaga na Sinajskom poluotoku.
"Intifada [ustanak] neće služiti egipatskim nacionalnim interesima, jer bi ona oživjela islamiste i Hamas", rekao je Kholi.
Njegov drugi poziv upućen je voditelju Mofidu Fawzyju, koji je odbio razgovarati s njim, zatim egipatskoj glumici Youssri.

'Palestinci sretni s Ramallahom'

Voditelj Azmi Megahed, četvrta osoba s kojom je Kholi razgovarao, potvrdio je konverzaciju za New York Times.
U njegovom pozivu Megahedu, Kholi govori da Palestinci trebaju biti sretni s gradom Ramallahom na okupiranoj Zapadnoj obali, sjedištem palestinskih vlasti.
"Kako je Jerusalem drugačiji od Ramallaha, zaista?", upitao je Kholi. 
Također je tražio od Megaheda da kaže kako su egipatski regionalni rival Katar i njegov vladar Emir Tamim bin Hamad Al Thani krivi za saradnju s Izraelom.