Ovo još niste vidjeli

Posjeta turskog predsjednika Erdoana (Erdogan) Francuskoj, obilježio je incident s francuskim novinarom koji je direktno postavio pitanje o slanju naoružanja u Siriju, navodno od strane turske tajne službe MIT.

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) napao je francuskog novinara na konferenciji za novinare nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) u Parizu.

Na pitanje novinara o navodnoj isporuci oružja "Islamskoj državi" 2014. godine, Erdoan je uzvratio optužbama i pitanjima o kojima ne pišu mainstream mediji, piše regionalni portal Logično.com.

Ovaj portal, uz video okršaja na relaciji Erdoan - novinar, donosi i kompletan prijevod razgovora turskog predsjednika i novinara emisije “Envoyé spécial“, koja se emitira na nacionalnom kanalu France 2.

Erdoan: “Prvo, nisam razumio vaše pitanje? Ko je poslao oružje u Siriju?

Novinar: “Radi se o kamionima koji su poslati od vaše tajne službe MIT, koji su presretani na granici krajem 2013. i početkom 2014., te bili natovareni granatama.”

Erdoan: Vi govorite riječima FETO (pokret Fetulah Gulen (Fethullah Gülen)), a ne kao novinar. Govorite kao član njegovog pokreta. Ti koji su prevozili oružje bili su vezani za pokret Fetulah Gulen i sada su u zatvoru. Tajne službe imaju svoja prava, ali i zadaće da prevoze oružje s jedne na drugu stranu u skladu sa zakonom.

Postavljate mi to pitanje, a ne postavljate pitanje kako su Sjedinjene Država poslale 4.000 kamiona oružja u Siriju. Zašto mi ne postavite to pitanje? Novinar ste. To ste trebali znati i o tome pisati. Postavite to pitanje. Radi se o 4.000 kamiona s oružjem!

Ne pričajte s tuđim argumentima jer to niko neće progutati što govorite. To su riječi pokreta Fetulaha Gulena i molim vas da naučite razgovarati”, završio je ljutito Erdoan.