Diplomatska kriza

Saudijska Arabija spriječila je katarske hodočasnike da obave umru, odnosno da hodočaste u Meku i Medinu, objavljeno je u katarskim medijima i na društvenim mrežama.

Novine Al-Raya prenose da Saudijska Arabija primjenjuje mjere protiv katarskih hodočasnika koji posjećuju Meku, javlja Al Jazeera. 
Uslijed diplomatske krize između Dohe i Rijada i njegovih saveznika, koja je počela u junu 2017, Katarani su imali problema da hodočaste u Saudijskoj Arabiji. 
Prošlog ljeta, ova zemlja te Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli su diplomatske veze sa Dohom i nametnuli kopnenu, morsku i zračnu blokadu Kataru. 
Četiri zemlje optužile su Katar da finansira "ekstremističke grupe" te da se približio regionalnom rivalu Iranu, što je Doha negirala. 
Kako piše Al-Raya, saudijske vlasti su prošle sedmice sa aerodroma u Jeddahu deportirale grupu od dvadeset Katarana u Kuvajt, nakon što su dva dana proveli u pritvoru a pokušali su da obave umru. 
Umra je hodočašće koje muslimani mogu obaviti kada žele, za razliku od hadža koji se održava u tačno određeno vrijeme. 
Najmanje jedan državljanin Katara potvrdio je na Twitteru pisanje novina. 
"Htio sam da obavim umru, ali su me saudijske vlasti spriječile", napisao je Mohamed Ben Hamid Al Mohanadi 25. decembra. Rijad odbacuje ove optužbe. 
"Nema istine u izvještajima da su Katarani odbijeni i da im je uskraćena prilika da obave umru", rekli su saudijski predstavnici Velike džamije u Meki, nakon sličnih izvještaja koji su se pojavili prošlo ljeto. 
Saudijske vlasti navode da su mnogi Katarani obavili umru tokom diplomatske krize.