Na okupiranoj Zapadnoj obali u Ramali

Otac ubijenog 17-godišnjaka kaže da je njegov sin sa drugim dječacima izašao napolje da se suprotstavi izraelskim vojnicima koji su sprovodili raciju u selu

Izraelske snage ubile su palestinskog tinejdžera na severnom delu periferije okupirane Zapadne obale u Ramali, tvrde palestinski zvaničnici.
Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da je reč o sedamnaestogodišnjem Musabu Firas al-Tamimiju iz sela Deir Nitham, gde je u sredu došlo do pucnjave.
“Umro je ubrzo nakon što su okupacione snage ispalile metak u njegov vrat”, rekla je za Al Jazeeru portparolka ministarstva Maria Aqraa.

Naoružan ili ne?

“Prebačen je u bolnicu u Ramali, ali je preminuo nekoliko minuta kasnije”, dodala je.
Aqraa je rekla da je dečak pogođen tokom sukoba sa izraelskom vojskom.
Prema navodima portala Times of Israel, izraelska vojska je saopštila da je Musab držao vatreno oružje u ruci, ali da nije istovremeno potvrđeno i da je bio naoružan u trenutku pucnjave.
Prema navodima ovog sajta, portparol vojske rekao je i da će okolnosti pod kojima je ubijen Musab biti istražene.
Musab je bio član porodice Tamimi, koja žive u susednom selu Nabi Saleh, gdje je 19. decembra uhapšena istaknuta mlada aktivistkinja Ahed Tamimi.
Ona je snimljena kako udara izraelskog vojnika koji je stajao ispred njene kuće, nakon što su izraelske snage njenog petnaestogodišnjeg rođaka pogodile gumenim metkom u lice, posle čega je 72 sata bio u komi.
Snimak je brzo postao viralan, a ona je sada suočena sa optužbama za napad na izraelskog vojnika, ometanje vojnika u obavljanju dužnosti, ali i neke ranije prekršaje.

"Svet samo nemo posmatra"

Porodica Tamimi godinama je progonjena, izraelska vojska je uhapsila ili ubila više njenih članova tokom protesta nenaoružanih seljaka zbog krađe njihove zemlje za potrebe obližnjeg nelegalnog jevrejskog naselja Halamiš.
Musabov otac, Firas, rekao je da su pripadnici izraelske vojske mesecima provocirali meštane oba sela.
On je za Al Jazeeru rekao da su izraelski vojnici izvršili raciju na selo Deir Nitham oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu, posle čega su dečaci izašli napolje da im se suprotstave.
“Okupacione snage sprovode racije dan za danom u oba sela, Deir Nithamu i Nabi Salehu. Dođu, iritiraju meštane, upadaju u kuće noću i bacaju zvučne bombe po ulicama. To je naša svakodnevnica”, kaže Firas.
“Mi ne možemo da nastavimo da ćutimo i gledamo. Niko nas ne sluša, niko ne oseća patnje kroz koje prolazimo. Svet samo nemo posmatra”.
Od 6. decembra,kada je američki predsednik Donald Trump proglasio Jerusalim za prestonicu Izraela, izraelska vojska ubila je 16 Palestinaca tokom protesta zbog američke odluke.
Musabovo ubistvo, koje nije povezano sa protestima zbog Trumpovog poteza, postalo je prvo koje su izraelske snage počinile u 2018. godini.