Radi kao medicinska sestra

U eksploziji bombe 2. januara 2018. u švedskom gradu Helsingborgu, ranjena je kćerka bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasima Haradinaja, prema pisanju medija u Švedskoj.

Haradinaj je bio jedan od inicijatora peticije koju su nedavno pokrenuli veterani OVK, a koji su tražili izmjene Zakona o specijalizovanim komorama i specijalnom tužilaštvu.

Jaka eksplozija u stanu ranila je Arianu Haradinaj, koja radi kao medicinska sestra u ovom gradu i priprema se za studije u Švedskoj.

Kosovska novinska agencija Kosovapress pitala je Arianinog oca, Nasima Haradinaja, da li je napad povezan sa njegovim političkim aktivnostima.

"Eksplozija u zgradi je teroristička akcija bez obzira na to koji je cilj napada. Ne želim da spekulišem o motivima napada i na švedskim vlastima je da istraže i riješe slučaj", rekao je Nasim Haradinaj, koji rukovodi Udruženjem veterana OVK.

Nakon medicinskog zbrinjavanja u bolnici, švedska policija je prebacila Arianu na bezbjedno mjesto.

Arianin otac, Nasim Haradinaj, bio je jedan od inicijatora peticije koju su nedavno pokrenuli veterani OVK, a koji su tražili izmjene Zakona o specijalizovanim komorama i specijalnom tužilaštvu - međunarodnom sudu za ratne zločine koji će se baviti navodnim zločinima bivših pripadnika OVK.

Veterani OVK podneli su peticiju Skupštini, tražeći od suda da istraži sve zločine počinjene na Kosovu, a ne da goni i sudi samo Albancima.

Link portala u Švedskoj na kojem je vijest objavljena.

GazetaExpress/Kossev