Više od 60.000 incidenata

U oružanom nasilju u SAD-u je 2017. godine u više od 60.000 incidenata poginulo gotovo 15.000 ljudi.

Oružano nasilje u Sjedinjenim Američkim Državama dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini, sa više od 60.000 incidenata u kojim je poginulo gotovo 15.000 ljudi, navodi se u izvještaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju.
Masakr, koji se 1.oktobra dogodio u Las Vegasu, spada u najsmrtonosnije slučajeve masovne pucnjave koju je izvela jedna osoba, zabilježen u novijoj američkoj historiji, prenosi Tanjug.
Stephen Paddock pucao je na 22.000 posjetilaca koncerta iz svoje hotelske sobe, ubio 60 ljudi, a ranio stotine. U policiji je saopćeno da Paddock nije imao veze sa međunarodnim oružanim grupama, kao ni kriminalni dosje.
Napad u crkvi
Gotovo mjesec dana kasnije, u crkvu u Teksasu, ušetao je napadač i počeo da ispaljuje hice, usmrtivši 26, a ranivši 20 prisutnih na nedjeljnoj misi. Policijski zvaničnici saopćili su da je napadač planirao da oduzme što više života.
Na koncertu u gradu Little Rock u Arkansasu, 1. jula u jutarnjim časovima, dogodila se pucnjava u kojoj je ranjeno 28 osoba.
Još jedan od napada dogodio se 14. juna, kad su kongresmen Steve Scalise i još tri osobe ranjeni tokom bejzbol treninga izvan Washingtona.
U arhivi oružanog nasilja masovna pucnjava definirana je kao incident u kojem bude ranjeno ili ubijeno četiri ili više osoba, a u Americi je bilo više od 340 takvih slučajeva tokom 2017. godine.