Zanimljiva priča o mladoj Palestinki

Svjetske je medije privukla priča o 16-godišnjoj Palestinki koja je od ranog djetinjstva na čelu palestinske borbe protiv izraelske okupacije.

Izraelska je vojska u utorak uhapsila Ahed Tamimi nakon što se po društvenim mrežama proširio video u kojem tinejdžerica šamara izraelskog vojnika.

Ne boji se vojnika

Video prikazuje Ahed, kako se zajedno s 21-godišnjim sestričnom Nur Naji Tamimi, približava dvojici izraelskih vojnika koji su blokirali stepenice koje vode do kuće porodice Tamimi u selu Nabi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ahed ih je počela psovati, vikati na njih, te udarati ih, dok su vojnici ostali više ili manje pasivni i samo su se kretali unatrag. Zbog toga pak sad izraelski političari konzervativne desnice optužuju vojsku da je ponašanje tih vojnika bilo ponižavajuće.

Incident se dogodio 15. decembra, tokom sukoba na Zapadnoj obali zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da premjesti američku ambasadu u Jeruzalem. Izraelska je policija odlučila uhapsiti djevojku tek kada je ovaj videozapis postao viralan. U utorak su izvršili raciju u kući porodice Tamim, zaplijenili mobilne telefone, računala i drugu elektroničku opremu, a uhapsili Ahed, njenu sestričnu i majku Nariman.

Prijeti joj sedam godina zatvora

Iako izraelska policija nije pružila nikakav razlog za njihovo zadržavanje, već su na početku potvrdili da Tamimi ostaje u zatvoru barem do četvrtka. Pritvor je svima u međuvremenu produžen dva puta, do utorka, a konačna je odluka da će biti iza rešetaka najkraće do sljedećeg ponedjeljka. Izraelski ministar historije Naftali Bennett izjavio je kako Ahed prijeti kazna zatvora i do sedam godina, a Jerusalem Post izvjestio je kako će joj zbog napada na vojnog dužnosnika suditi vojni sud.

- To je mješavina nervoze, straha, tuge, iščekivanja, ali i ponosa, časti i samopoštovanja. No na kraju sam preplavljen očinskim emocijama i samo plačem - rekao je Ahedin otac Basem Tamimi (50).

Oglasio se i palestinski vođa Mahumud Abas, koji je pohvalio hrabrost obiju djevojaka, kao i hrabrosti cijele porodice.

- Njegova je ekselencija provjerila zdravlje i moral zatvorenice Ahed te pohvalila njenu porodicu koja je uvijek prisutna u mirnim protestima u svom selu Nabi Salih - izvijestio je Abasov ured.