Politička previranja u Rijadu

Saudijski komentator Jamal Khashoggi govorio je za Al Jazeeru o političkim previranjima u Rijadu.

Ako se želi suprotstaviti Iranu, Saudijska Arabija mora se vratiti svom pravom vjerskom identitetu kao vehabijskoj reformatorskoj državi i uspostaviti savezništva s organizacijama koje baštine politički islam, poput Muslimanske braće, kazao je saudijski politički analitičar i veteran novinarstva.
Jamal Khashoggi pisao je redovne kolumne za saudijski list Al Hayat prije nego što mu je u decembru prošle godine to zabranjeno, kada je pisao kritičke članke o Donaldu Trumpu nakon pobjede na predsjedničkim izborima u SAD-u.
Khashoggi je u gostovanju u Al Jazeerinoj emisiji Bez granica kazao da Saudijska Arabija treba izgraditi svoju sunitsku bazu u arapskom svijetu i prekinuti rat protiv političkog islama ako želi pobijediti u borbi protiv Irana.
"Prestolonasljednik Mohammad bin Salman mora se osloboditi svog kompleksa od Muslimanske braće i prestati ih tretirati neprijateljima Saudijske Arabije", kazao je on.

"To je velika greška."

Fatemah Amana, američka stručnjakinja za Iran i jugoistočnu Aziju, ne slaže se s Khashoggijevom tvrdnjom da je saudijsko-iransko rivalstvo zasnovano na duhu islama, šiitskom ili sunitskom.
"Iako je istina je da je Iran šiitska centristička država koja često koristi religiju u svojim geopolitičkim aspiracijama, njeni čelnici često nemaju jednak stav prema Saudijskoj Arabiji", kazala je ona.

Izraelski faktor

Khashoggi, koji je za Al Jazeeru govorio iz Washingtona, izrazio je nadu da će Saudijska Arabija ponovno preuzeti lidersku poziciju u arapskom svijetu i usmjeriti pažnju na pitanja koja su veoma važna za Arape, prvenstveno na podršku Palestincima u njihovom sukobu s Izraelom.
Osudio je odluku vlasti da dozvoli nekim saudijskim medijskim kućama da izraze podršku Izraelu u borbi protiv Palestinaca u vrijeme kad su novinari i intelektualci koji podržavaju Palestince zatvoreni ili ne smiju govoriti.
"Za Saudijce nije dobro da imaju veze s Izraelom. Ta zemlja neće voditi naše bitke niti će napasti Iran ili Hezbollah zbog nas."
On je ukazao i na izjave Adela al-Jubeira, saudijskog šefa diplomatije, koji je negirao postojanje službene komunikacije između Saudijske Arabije, rekavši da se "trebamo pouzdati u te izjave, a ne u tvrdnje izraelskih medija".
Izrazio je podršku naporima prestolonasljednika Mohammada bin Salmana da reformira državu i povede borbu protiv korupcije u saudijskoj državi i kraljevskoj porodici, ali je dodao da 33-godišnji princ mora uključiti saudijske građane i intelektualce kao dio te kampanje.
Ustvrdio je da ta kampanja mora biti transparentna i da vlast u Rijadu treba slušati nezavisne intelektualce koji žele dobro toj državi, a ne poslušnike koji ne smiju izraziti svoje mišljenje iz straha ili koristi.

Liban i Katar

Khashoggijeve tvrdnje komentarisao je Mahjoub Zweiri, profesor zaljevskih studija na Katarskom univerzitetu. On je rekao da saudijska ekonomija, uprkos reformskim naporima, i dalje nije u dobrom stanju.
Također je kazao da su aktuelni saudijski čelnici, uključujući i Bin Salmana, napravili nekoliko grešaka, posebno u rješavanju situacije u Libanu, što je kulminiralo ostavkom premijera Saada al-Haririja.
Još jedna greška jest i slučaj u vezi s blokadom Katara, koju su u junu uspostavile Saudijska Arabija i tri druge arapske zemlje.
"Ne mislim da je kriza u Zaljevskom vijeću za saradnju (GCC) u interesu Saudijske Arabije", rekao je. "Mislim da je to velika greška."