Bio na Interpolovoj listi najtraženijih kriminalaca

Albanski ubica, koji je pobjegao iz zatvora, izbjegao je deportaciju u Velikoj Britaniji, a sada zarađuje 45.000 eura godišnje na pranju automobila, prenosi The Sun.

Selami Cokaj došao je u Veliku Britaniju 1999. godine, ali je deportiran 10 godina kasnije, kada je otkriveno da je pobjegao iz albanskog zatvora, gdje je služio kaznu od 20 godina za ubistvo. U to vrijeme je koristio ime Valton Gashi i predstavljao se kao izbjeglica sa Kosova.

"The Sun" piše da je bio na Interpolovoj listi najtraženijih kriminalaca. Počinio je ubistvo nožem i pljačku 1994. godine, ali je poslije tri godine pobjegao iz zatvora.

Nekoliko mjeseci nakon dolaska u Veliku Britaniju 1999. godine otvorio je posao za pranje automobila i u tom periodu je upoznao svoju buduću suprugu. Njegova prošlost je otkrivena 2006. godine, pa je 2009. deportiran. Međutim, 2015. godine je uspio ponovo ući u zemlju, gdje je živio nelegalno sve do prošle godine.



Cokaj živi luksuzno, a novac zarađuje kao vlasnik autopraone u Oadbyju u Leicesteru. Britanski mediji spekuliraju da njegova porodica iznajmljuje kuću za 1.500 funti mjesečno, posjeduju Volvo vrijedan 52.000 funti i VW Bubu.

Britanski zastupnik Philip Davies kazao je kako ne može vjerovati da je osuđeni ubica još uvijek u njihovoj zemlji i da nije izbačen.

- Ne znam što radi ministarstvo unutrašnjih poslova. Oni ne štite građane od ubica. Zaista je nevjerojatno da je još uvijek na slobodi i da uživa u svakodnevnom životu i da zarađuje novac. To je potpuno neprihvatljivo i treba ga deportirati - rekao je on.
Godine 2009. šef Interpola u Tirani Pellumb Serefi, koji je radio na njegovom izručenju, kaže da je Selami Cokaj jedan od najtraženijih ljudi u Albaniji, jer je počinio ubistvo i oružanu pljačku.

Uprkos tome što je najtraženiji čovjek, prema albanskom zakonu, puno je vremena prošlo od njegove prvobitne kazne, pa je oslobođen 2012. godine. Cokaj se u Veliku Britaniju vratio 2015. godine, koristeći svoje pravo ime uprkos pravilima koja važe za bivše osuđenike u Velikoj Britaniji.

Ako je netko služio zatvorsku kaznu dužu od četiri godine, ne može ući u Veliku Britaniju. Susjedi koji žive u njegovoj blizini ne mogu vjerovati da se on i dalje kreće slobodno.

- Mi smo za njegovu prošlost saznali iz medija prošle godine. Strašno je što je ubica tako slobodno živio u našoj ulici. Međutim, vlasti do sada ništa nisu učinile po ovom pitanju - rekao je jedan od susjeda.

Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova kaže da znaju za Selamija Cokaja i da se trenutno zalažu za njegovu deportaciju.

Cokaj je odbio da novinarima Daily Maila da bilo kakav komentar.