Seksualni zločini su posvuda u svijetu

Aktivistica za ljudska prava Angelina Jolie bila je jedna od govornica na UN-ovoj konferenciji Peacekeeping Defense Ministerial u Vankuveru gdje je iznijela potresan govor o seksualnim zločinima nad ženama.

Seksualni zločini su posvuda u svijetu – u industriji u kojoj ja radim, u poslovnom svijetu, na sveučilištima, u politici i vojci. Često su takvi zločini nad ženama predmet ismijavanja, ili ih se naziva manjim prijestupima osoba koji si ne mogu pomoći jer su bolesni. No treba znati da muškarac koji zlostavlja žene nije samo opsjednut seksom, već je nasilnik.

Iako u svojem govoru nije direktno izgovorila ime Harvi Vajnstin (Harveya Weinsteina) koji je optužen za brojne slučajeve napastovanja žena u Hollywoodu, ranije je priznala novinarima New York Timesa da je imala loših iskustava s poznatim producentom.

Glumica je istaknula i kako su seksualni zločini nad ženama poput silovanja i seksualnog ropstva trenutno veliki problem u čak 19 zemalja svijeta, te jedan od promišljenih oružja rata.

Silovanje je jeftinije od metka, a ima dugotrajne posljedice koje su okrutno predvidljive, istaknula je Jolie javno izražavajući zgražanje nad pričama o vojnicima u Demokratskoj Republici Kongo koji su optuženi za seksualne zločine nad djecom i maloljetnicima jer su vjerovali da će im krv nevinih dati nadljudske moći.

Spomenula je i slučaj izbjeglica u Rohingyja u Bangladešu koji su ili bili žrtve seksualnih zločina, ili su njima svjedočili. Aktivistica za ljudska prava je uvjerena da se seksualni zločini mogu kazniti i spriječiti čak i u nepredvidljivim ratnim situacijama.

Da, teško je, ali nije nemoguće. Imamo zakone, institucije i znanje u prikupljanju dokaza. U mogućnosti smo identificirati počinitelje. Ono što nedostaje je politička volja da to riješimo.

U YouTube videu CBS-a možete poslušati cjelokupno obraćanje Angeline Jolie na UN-ovoj konferenciji Peacekeeping Defense Ministerial u Vankuveru od kojeg se ledi krv u žilama.